Kako da apdejtujem BIOS

BIOS (Basic Input / Output Sistem) je prvi softver koji vaš računar učitava prilikom podizanja sistema. On postavlja, da tako kažem, pozornicu za operativni sistem koji vaš računar koristi, pronalaženjem svih različitih hardverskih komponenti i dopuštajući operativnom sistemu da zna da može da ih koristi.

Kao i kod bilo kog softvera, računara ili matične ploče BIOS se periodično ažurira kako bi se ispravile postojeće greške ( bugovi ), dodala kompatibilnost sa novim uređajima, poboljšale funkcije keširanja, i napravila neka druga hardverska poboljšanja, koja mogu da ubrzaju vrijeme pokretanja sistema i riješe neke neugodnosti prilikom rada na računaru. Ove ispravke su dostupne na web stranicama proizvođača. Ali, ako napravite grešku u procesu ažuriranja, riskirate da oštetite računar i uopće mu onemogućite podizanje sistema ( tzv. bootanje ) . Evo kako da se pobrinete da vaše ažuriranje ( ažuriranje ) BIOS-a teče bez problema.

Korak 1: Provjerite trenutnu verziju BIOS-a.

Najlakši način da pronađete verziju svog BIOS-a je da otvorite aplikaciju „System Information“ u operativnom sistemu Windows – samo otkucajte msinfo32 u search bar (za Windows 7/Vista) ili pokrenite aplikaciju Run (XP), i kliknite na System Summary, BIOS verzija sada bi trebalo da se pojavi na desnoj strani ispod brzine procesora. Zapišite broj verzije ( a, po potrebi i datum koji se pojavljuje nakon toga ).

Korak 2: Provjerite web stranicu proizvođača da vidite da li postoji nova verzija BIOS – a.

Većina proizvođača računara nudi update BIOS – a na osnovu određene linije proizvoda i modela, pa na stranici proizvođača provjerite popis proizvoda za koje je nadogradnja BIOS – a namijenjena, jer ako  preuzmete i instalirate BIOS namijenjen drugačijem modelu, vaš računar vjerojatno neće radit ( iako je većina BIOS ažuriranja dovoljno pametna da primijeti ako pokušate da ih instalirate na pogrešnom hardveru ). Ako je BIOS datoteka za ažuriranje na raspolaganju, preuzmite je – zajedno sa svom dokumentacijom sa kojom  dolazi, jer se često upozorenja i konkretne upute nalaze u Read me dokumentima.

Oni od vas koji su sami sastavljali računar sami će morati i da traže BIOS nadogradnju na stranicama proizvođača matične ploče. Ako se ne sjećate broja modela na matičnoj ploči, možete ga saznati bez otvaranja kućišta tako što ćete preuzeti i pokrenuti aplikaciju CPU-Z i kliknuti na tab Mainboard.

Korak 3: Pročitajte priloženu dokumentaciju.

Kako da apdejtujete BIOS u 4 koraka

Kako da apdejtujete BIOS u 4 koraka

BIOS datoteka Read Me za update će vjerojatno uključiti popis ispravljenih grešaka i novih funkcija, često u namjeri da se podrži novi hardver. Ažuriranjem BIOS-a za moj Lenovo ThinkPad T500, na primjer, donijelo je podršku za novi AC adapter i za 1600×900 px rezoluciju na vanjskom (dodatnom) monitoru, ažurirana je i  brzina ventilatora i problemi sa kamerom što sve nije moglo biti riješeno ažuriranjem Windowsa ili ažuriranjem drajvera za postojeći hardver.

VIŠE  Kako da očistim Android od virusa?

Još važnije, međutim, bile su ove napomene u Read me fajlu: Da sam koristila Vistu na mom T500, ja bih morala da provjerim imam li određeni patch instaliran, a ako moj T500 ima određenu grafičku karticu, ja bih ja bih najprije morala da ažuriram drajvere grafičke kartice prije ažuriranja BIOS – a. Pročitajte, i više puta ako je potrebno dokumente koji dolaze sa BIOS alatom za ažuriranje, ili vam se može dogoditi da vaš računar nije u stanju da se pokrene a da uopće ne znate zbog čega.

Korak 4: Ažuriranje BIOS – a

Većina novijih računara imaju prilično laku proceduru za ažuriranje BIOS – a: Samo preuzmite exe datoteku sa web stranica PC proizvođača, zatvorite sve otvorene programe, pokrenite exe datoteku, i pustite da instalira patch ( nešto kao „zakrpa“ na našem jeziku ), a zatim ponovo pokrenite računar… Ako se vaš računar iznenada ugasi u sred ažuriranja BIOS – a, nećete biti u mogućnosti da ga podignete, pa provjerite da li  vam se možda ispraznila baterija u laptopu ( ako koristite laptop ). U idealnim uvjetima trebali biste biti skopčani preko UPS – a, pogotovo ako živite u području u kojem su nestanci električne energije česti.

Stariji računari, međutim, mogu zahtijevati da podesite bootabilni disk da ažurirate BIOS. Bilo kako bilo i dalje ste u  mogućnosti da preuzmete aplikaciju koja radi konfiguraciju USB diska, praznog CD / DVD, ili čak floppi diskete, tako da možete sa njega da pokrenete ažuriranje BIOS – a  ili ćete morati da nasnimite ISO datoteku kako biste napravili bootabilni disk ( ako nemate takvu aplikaciju, pokušajte sa ISO Recorderom za Windows XP ili verziju za Windows 7/Vista ).

Kada je riječ o drugim sistemima morat ćete da kopirate nekoliko datoteka na vaš bootabilni disk, resetirate računar, i uđete u  BIOS prilikom ponovnog podizanja sistema ( obično pritiskom na određeni taster ), i promijenite redoslijed podizanja tako da vaš sistem najprije vrši potragu za bootabilnim USB diskom ili CD – om prije pokušaja podizanja operativnog sistema sa hard diska.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *