Kako da apdejtujem BIOS

BIOS (Basic Input / Output Sistem) je prvi softver koji vaš računar učitava prilikom podizanja sistema. On postavlja, da tako kažem, pozornicu za operativni sistem koji vaš računar koristi, pronalaženjem svih različitih hardverskih komponenti i dopuštajući operativnom sistemu da zna da može da ih koristi.

Kao i kod bilo kog softvera, računara ili matične ploče BIOS se periodično ažurira kako bi se ispravile postojeće greške ( bugovi ), dodala kompatibilnost sa novim uređajima, poboljšale funkcije keširanja, i napravila neka druga hardverska poboljšanja, koja mogu da ubrzaju vrijeme pokretanja sistema i riješe neke neugodnosti prilikom rada na računaru. Ove ispravke su dostupne na web stranicama proizvođača. Ali, ako napravite grešku u procesu ažuriranja, riskirate da oštetite računar i uopće mu onemogućite podizanje sistema ( tzv. bootanje ) . Evo kako da se pobrinete da vaše ažuriranje ( ažuriranje ) BIOS-a teče bez problema.

Korak 1: Provjerite trenutnu verziju BIOS-a.

Najlakši način da pronađete verziju svog BIOS-a je da otvorite aplikaciju „System Information“ u operativnom sistemu Windows – samo otkucajte msinfo32 u search bar (za Windows 7/Vista) ili pokrenite aplikaciju Run (XP), i kliknite na System Summary, BIOS verzija sada bi trebalo da se pojavi na desnoj strani ispod brzine procesora. Zapišite broj verzije ( a, po potrebi i datum koji se pojavljuje nakon toga ).

Korak 2: Provjerite web stranicu proizvođača da vidite da li postoji nova verzija BIOS – a.

Većina proizvođača računara nudi update BIOS – a na osnovu određene linije proizvoda i modela, pa na stranici proizvođača provjerite popis proizvoda za koje je nadogradnja BIOS – a namijenjena, jer ako  preuzmete i instalirate BIOS namijenjen drugačijem modelu, vaš računar vjerojatno neće radit ( iako je većina BIOS ažuriranja dovoljno pametna da primijeti ako pokušate da ih instalirate na pogrešnom hardveru ). Ako je BIOS datoteka za ažuriranje na raspolaganju, preuzmite je – zajedno sa svom dokumentacijom sa kojom  dolazi, jer se često upozorenja i konkretne upute nalaze u Read me dokumentima.

Oni od vas koji su sami sastavljali računar sami će morati i da traže BIOS nadogradnju na stranicama proizvođača matične ploče. Ako se ne sjećate broja modela na matičnoj ploči, možete ga saznati bez otvaranja kućišta tako što ćete preuzeti i pokrenuti aplikaciju CPU-Z i kliknuti na tab Mainboard.

Korak 3: Pročitajte priloženu dokumentaciju.

Kako da apdejtujete BIOS u 4 koraka

Kako da apdejtujete BIOS u 4 koraka

BIOS datoteka Read Me za update će vjerojatno uključiti popis ispravljenih grešaka i novih funkcija, često u namjeri da se podrži novi hardver. Ažuriranjem BIOS-a za moj Lenovo ThinkPad T500, na primjer, donijelo je podršku za novi AC adapter i za 1600×900 px rezoluciju na vanjskom (dodatnom) monitoru, ažurirana je i  brzina ventilatora i problemi sa kamerom što sve nije moglo biti riješeno ažuriranjem Windowsa ili ažuriranjem drajvera za postojeći hardver.

VIŠE  Kako da instaliram Skajp (Skype)?

Još važnije, međutim, bile su ove napomene u Read me fajlu: Da sam koristila Vistu na mom T500, ja bih morala da provjerim imam li određeni patch instaliran, a ako moj T500 ima određenu grafičku karticu, ja bih ja bih najprije morala da ažuriram drajvere grafičke kartice prije ažuriranja BIOS – a. Pročitajte, i više puta ako je potrebno dokumente koji dolaze sa BIOS alatom za ažuriranje, ili vam se može dogoditi da vaš računar nije u stanju da se pokrene a da uopće ne znate zbog čega.

Korak 4: Ažuriranje BIOS – a

Većina novijih računara imaju prilično laku proceduru za ažuriranje BIOS – a: Samo preuzmite exe datoteku sa web stranica PC proizvođača, zatvorite sve otvorene programe, pokrenite exe datoteku, i pustite da instalira patch ( nešto kao „zakrpa“ na našem jeziku ), a zatim ponovo pokrenite računar… Ako se vaš računar iznenada ugasi u sred ažuriranja BIOS – a, nećete biti u mogućnosti da ga podignete, pa provjerite da li  vam se možda ispraznila baterija u laptopu ( ako koristite laptop ). U idealnim uvjetima trebali biste biti skopčani preko UPS – a, pogotovo ako živite u području u kojem su nestanci električne energije česti.

Stariji računari, međutim, mogu zahtijevati da podesite bootabilni disk da ažurirate BIOS. Bilo kako bilo i dalje ste u  mogućnosti da preuzmete aplikaciju koja radi konfiguraciju USB diska, praznog CD / DVD, ili čak floppi diskete, tako da možete sa njega da pokrenete ažuriranje BIOS – a  ili ćete morati da nasnimite ISO datoteku kako biste napravili bootabilni disk ( ako nemate takvu aplikaciju, pokušajte sa ISO Recorderom za Windows XP ili verziju za Windows 7/Vista ).

Kada je riječ o drugim sistemima morat ćete da kopirate nekoliko datoteka na vaš bootabilni disk, resetirate računar, i uđete u  BIOS prilikom ponovnog podizanja sistema ( obično pritiskom na određeni taster ), i promijenite redoslijed podizanja tako da vaš sistem najprije vrši potragu za bootabilnim USB diskom ili CD – om prije pokušaja podizanja operativnog sistema sa hard diska.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *