Kako alkohol utiče na mozak

Jeste li se ikada zapitali zašto imate mnogo više samopouzdanja posle pića ili dva? Naučnici veruju da je to zbog toga što dva važna dela mozga tada prestanu da „govore“.

Kako alkohol utiče na mozak

Zamislite ovaj scenario: na zabavi ste, a ne znate nikoga od prisutnih. Uzmite čašu vina i popijte je naiskap. Iznenada, nepoznata osoba koja vam se približava ne izgleda tako zastrašujuće.

Da li je hrabrost zaista tečna? Da, sudeći prema novoj studiji istraživača sa Medicinskog koledža Univerziteta Ilinois u Čikagu. Istraživači su otkrili da je čak i jedna čaša vina dovoljna da prekine komunikaciju između bademastog tela (corpus amygdaloideum ) i delova prefrontalnog korteksa. Ovaj „prekid komunikacije“ može objasniti ukidanje inhibicija nakon nekoliko pića.

Komunikacija između bademastog tela i prefrontalnog korteksa omogućavaju nam da precizno procenimo naše okruženje i prilagodimo mu svoje reakcije.

Emocionalna obrada uključuje i bademasto telo i delove mozga koji se nalaze u prefrontalnom korteksu koji su odgovorni za spoznaju i prilagođavanje ponašanja. Ovo istraživanje nam daje mnogo bolju ideju o tome šta se dešava u mozgu te šta dovodi do nekih od maladaptivnih ponašanja koje vidimo tokom alkoholne intoksikacije, uključujući socijalnu dezinhibicije, agresiju i socijalno povlačenje.

U studiji je učestvovalo 12 osoba – dve žene i 10 muškaraca koji su već duboko zabrazdili u društveno pijenje, prosečne starosti 23 godine koji su u eksperimentu popili čašu alkoholnog pića ( 16 odsto alkohola, ili jednu čašu jakog vina ). Učesnicima je  potom pokazan niz slika lica, dok im je istovremeno rađen MRI skener. Istraživači su pratili aktivnost mozga kod učesnika koji su pokušavali da izraze iste emocije kao osobe slikama – radost, bes, strah ili ravnodušnost.

VIŠE  I elektronske cigarete su opasne po zdravlje

Istraživači su otkrili da su ispitanici koji su pili alkohol „imali smanjenu vezu između bademastog tela i prefrontalnog korteksa. Takođe je primećeno da oni koji su pili alkohol nisu u stanju da naprave razliku između različitih

Jeste li sigurni da kad pijete dobro čitate signale oko vas?

Jeste li sigurni da kad pijete dobro čitate signale oko vas?

emocija izraženih u slikama.

To ukazuje da se u toku akutnog trovanja alkoholom emotivni signali ne obrađuju kako treba.

Bademasto telo i prefrontalni korteks imaju dinamičan, interaktivan odnos. Ako dođe do prekida komunikacije između ove dve oblasti mozga, do čega dolazi tokom akutnog trovanja alkoholom, naša sposobnost da procenimo i na odgovarajući način reagujemo na neverbalne poruke na licima drugih može biti umanjena.

U osnovi , to znači da usta nisu kriva kada kažete nešto glupo ili uvredljivo nakon nekoliko pića – kriv je vaš mozak.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *