Kada usmerenost na zdravu ishranu postane poremećaj…

Ni u čemu nije dobro biti ekstrem – to uključuje i zdravu ishranu. Ovde ćemo vam pokušati da pokažemo kako to izgleda kada fokusiranost na zdravu ishranu krene naopako i te da vam pomognemo da utvrdite da li idete s ovom opsesijom predaleko.

U mom ranom eksperimentisanju na temu zdrave ishrane, bila sam prilično isključiva prema sopstvenom stavu o tome šta bi onaj ko želi da se hrani zaista zdravo, trebao jesti.

Držala sam se „čistote“ u ishrani i vežbala uz zdravu ishranu te se osećala malo superiorna ljudima koji su jeli konzerviranu hranu i meso pretrpano hormonima i antibioticima.

Tek kasnije sam čula za ortoreksiju ( orthorexia ), opsesiju zdravom i potpuno prirodnom hranom. Ova preokupacija je zamka za mnoge žene koje teže najboljem za sebe i svoju porodicu, je „vuk u jagnjećoj koži“ od poremećaja u ishrani.

Termin „ortoreksia“ skovao je 1997. dr Stiven Bratman, autor knjige „Ovisnici o zdravoj hrani“ ( Health Food Junkies ), potiče od grčkih reči izraza orthos ( „pravi“ ili „istinit“ ) i orexis ( „apetit“ ). Problem nastaje kada hrana postane izvor ne samo hranljivih namirnica, nego i vrline ili samopoštovanja – i, obrnuto, kada nečija ishrana postaje izvor krivice i samoprezira.

Postoji bitna razlika između nekoga ko je ortoreksičan i nekoga ko se jednostavno savesno hrani. Kada vas ortoreksija preuzme, opsesivno ponašanje oko hrane počne da kontroliše mnoge aspekte života.

Šta nije u redu sa pravilnom ishranom?

Ništa, kada jedemo sa osećajem ravnoteže i zadovoljstva. Ali postoji mnogo toga što nije u redu sa insistiranjem na samo najčistijim najzdravijim namirnicama za svaki obrok i svaku užinu.

Početak problema je prilično naivan. Konzervirana hrana obično prva bude eliminisana. Meso je često sledeće, zatim mlečni proizvodi i potom sve neorgansko. Neki ljudi tako dolaze do tačke gde su samo sirove namirnice prihvatljive, ali čak ni tada nagon za čistotom ne može biti zadovoljen. Kako sve više i više namirnica koje su percipirane bivaju eliminisane kao nezdrave, ravnoteža je izgubljena i dolazi do nezdravog pogleda na ishranu.

VIŠE  5 trikova da izgledate mlađe nego što zaista jeste

Ortoreksičar se suočava sa dvostrukim skupom rizika. Prva grupa su medicinski i nutritivni izazovi. Raznovrsna ishrana je od suštinskog značaja za zdravlje čoveka. Kada određene namirnice – čak i najzdravije – imaju prednost nad drugima,rezultat je prevelika doza nekih vitamina i minerala a nedostatak drugih. Zatim, tu je socijalna izolacija i depresija koju su iskusili svi oni koji imaju tako strog režim ishrane da im je uživanje u hrani sa prijateljima i porodicom praktički nemoguće.

Da li ste ortoreksični?

Ako odgovorite sa DA na tri ili više od pitanja koja slede, možete biti sigurni da koketirate sa ortoreksičnim ponašanjem; šest ili više odgovora DA može da znači da imate ozbiljan problem.

Da li . . .

  • Provodite više od tri sata dnevno razmišljajući o zdravoj hrani?
  • Preterano čitate etikete na namirnicama?
  • Jedete samo hranu koju smatrate „čistom“ i „zdravom“, i izbegavate hranu u kojoj ste ranije uživali?
  • Dobijate samopoštovanje hraneći se određenim namirnicama, a imate loše mišljenje o ljudima koji se ne hrane prema vašim standardima?
  • Osetite se krivima kad jedete „lošie“ namirnice?

Počeli ste da . . .

  • Postajete kritični prema navikama u ishrani drugih ljudi?
  • Provodite manje vremena sa prijateljima i porodicom?
  • Gubite težinu i uočavate želju za hranom ili se suočavate sa drugim simptomima nutritivne deficijencije – proređenom kosom, suvom kožom, nedostatkom energije?

Biti zdrav znači biti dobro izbalansiran

Dobro zdravlje i kvalitetan život će nestati kada smo opsednuti ishranom zasnovanom samo čistim i prirodnim namirnicama. Posle kratkog flertovanja sa ortoreksijom, odlučila sam da je bolje da povremeno pojedem parče pice sa prijateljima, nego da budem opsednuta samo tofuom, braon pirinčom, sojom i kus kusom.

Zaista zdrav odnos sa hranom podržava ukupno zdravlje organizma – tada ćete biti osoba koja voli, radi, svira i mentalno je slobodna, koji živi život u potpunosti i uživa u uravnoteženoj ishrani, umerenosti, zadovoljstvu i miru.

1 Comment

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *