Jesenje voće i povrće u borbi protiv raka

Sprečite rak jedući jesenje voće i povrće

Neke od naših najomiljenijih namirnica ( setite se jabuka i bundeva ) dosežu vrhunac svoje nutritivne vrednosti u jesen – a pomažu i u smanjivanju rizika od raka.

Krompir. Repica. Prokelj. Izgleda se da razno jesenje voće i povrće ima veću vrednost od samo ukusnog obroka. Ove „super – namirnice“ su takođe prepune hranljivih materija koje, kada se konzumiraju na svakodnevnoj bazi, mogu smanjiti rizik od raka i drugih hroničnih bolesti kao što su srčane bolesti.

Jesenje zdrave namirnice

Određeno voće i povrće je bogato mineralima, vitaminima i fitohemikalijama ( prirodne biljne hemikalije ) sa anti – kancerogenim svojstvima, uključujući i antioksidante, koji mogu da štite ćelije od mogućih kancerogenih oštećenja od strane nestabilnih molekula poznatih kao slobodni radikali.

Smatra se da ove namirnice deluju sinergijski u borbi protiv raka, što znači da dobro uravnotežena ishrana zasnovana na raznom voću i povrću smanjuje rizik od obolevanja od raka.

Neki od najvažnijih antioksidanata u jesenjem voću i povrću su: vitamini C i E, kao i likopen, kojim su bogate namirnice poput paradajza i ostale namirnice crvene boje, antocijan, kojim su bogate namirnice plave ili ljubičaste boje kao što su bobice i patlidžan, i beta – karoten, koji se nalazi u mnogim narandžastim namirnicama, kao što je, recimo, šargarepa.

Kako da znam koje namirnice da izaberem?

Setite se svetlih jesenjih boja! Narandžasta, žuta, jarko crvene i tamno zelene namirnice sadrže najviše nutritivnu vrednosti i najveće količine antioksidanata.

VIŠE  Šta je psorijaza?

Neke od ovih jesenjih namirnica su:

Zdrave jesenje super namirnice

Zdrave jesenje super namirnice

  • Crvene jabuke ( ne oljuštene )
  • Rukola
  • Repica
  • Kasna berba , uključujući bobice borovnice, kupine i brusnice
  • Brokoli, karfiol, prokelj
  • Šargarepa
  • Beli luk
  • Kelj, spanać , blitva i drugo tamno, lisnato zeleno povrće
  • Nar
  • Krompir i bundeve

I mada se on ne smatra u klasične jesenje namirnice, nutricionisti i pevaju hvalospeve paradajzu, koji je bogat likopenom. Likopen se najbolje apsorbuje kada je obrađen, recimo u formi paradajz sosa, te se njegova nutritivna vrednost povećava u odnosu na njegovo sveže stanje.

 

Da li priprema namirnica utiče na njihovu nutritivnu vrednost

Našem organizmu je potreban balans obrađenih  i sirovih namirnica u ishrani kako bi se obezbedila maksimalna zaštita organizma. Proces pripreme namirnica može izazvati gubitak antioksidanata, a u isto vreme i povećanje količine nekog drugog antioksidanta. Previše kuvanja treba izbegavati, ne samo da povećava gubitak nekih hranljivih materija, nego takođe smanjuje količinu vlakana u voću i povrću te gubitak nekih anti – kancerogenih svojstava.

I dok je važno da temeljno isperete sve namirnice pre upotrebe, namirnice ne bi trebalo držati potopljeno u vodi predugo, jer to može ukloniti glavne hranljive materije poput vitamina C.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *