Izgleda da mleko, ipak, ne čini kosti jačim

Ovaj veoma česti napitak povezan je sa kraćim životnim vekom

Mleko vam ne može naškoditi? Eh, izgleda da ni to više nije tako, sudeći po najnovijoj studiji.

Kao bebe, svi smo zavoleli mleko i kako smo bivali stariji većina nas je prešla sa maminog na kravlje mleko, koristeći hladnu čašu mleka da „zalijemo“ kolač ili prelijemo pahuljice.

Zato nije ni čudo da smo svi bili takvi zavisnici o mleku – sve do 1992. godine, mlečni produkti smatrani su jednom od četiri grupa namirnica, pa čak i danas se nalazi među pet osnovnih vrsta namirnica za koje se preporučuje da se nađu na vašem tanjiru. Učili su nas da će nas kravlje mleko osnažiti i učiniti naše koste jakim.

Izgleda da su nas učili pogrešno. Zapravo, dvostruko pogrešno: istraživanje objavljeno u British Medical Journal otkriva da žene koje piju dnevno više od tri čaše mleka imaju veći rizik od preloma i, što je još gore, imaju kraći životni vek od žena koje piju manje od jedne čaše mleka dnevno.

VIŠE  Nekoliko saveta kako da svoja omiljena jela obogatite maslinovim uljem

Naučnici su tokom 20 godina pratili prehrambene navike preko 100.000 Šveđana te beležili sve slučajeve preloma, bolesti i smrti . Čini se da što je više mleka bilo u njihovoj ishrani, bili su viši i nivoi inflamacije i oksidativnog stresa – oba faktora rizika koja utiču na smanjenje životnog veka. Ali to nije sve kada su u pitanju loše vesti za ljubitelje mleka!

Prema studiji, ispitanici koji su u ishrani imali više fermentisanih mlečnih koja sa niskim sadržajem laktoze, kao što su jogurt i sir, osetili su sve one pozitivne efekte koje su nam obećavali da dobijamo unosom mleka: jače kosti i duži životni vek.

Ovim istraživanjima treba više potkrepiti činjenicama, međutim, za sada, pokušajte unositi više fermentisanih mlečnih proizvoda: sireva, namaza, kajmaka, pavlake, a kada je u pitanju mleko, zadržite se na jednoj čaši dnevno.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *