Ishrana bogata mastima ima čudotvoran uticaj na mozak

Doručkujte jaja pržena na maslacu uz čašu punomasnog mleka: i masti su se vratile! Ne, ne mislim na celulit na vašim butinama.

Nova studija dokazuje da zdrave masti pomažu u zaštiti mozga od demencije i drugih znakova starenja.

Ja sam totalno za to da pustimo kosu da posedi, ne pokušavamo sakriti bore ( tzv. linije života ) i zaista cenim mudrost ljudi koji su na ovom svetu duže od mene.

U savremenom društvu, opsednutom „mladošću“ treba da se kaže: mlađe nije uvek i bolje. Ali šta reći kada je u pitanju funkcionisanje mozga? E tu bih želela da se vratim u detinjstvo. Svakodnevno gledam svoju dementnu baku i zaista ne bih volela da prolazim kroz nešto slično tome. Iskustvo je srceparajuće i užasavajuće.

Na žalost, do nedavno, starenje mozga nije izgledalo kao nešto nad čime imamo mnogo kontrole. Ali nova studija pokazuje da hrana bogata mastima, naročito onim iz srednjeg lanca masnih kiselina, ne samo da štiti naš mozak od neumitnog starenja, nego može zapravo da uspori proces starenja i odloži početak kognitivnih bolesti kao što je Alchajmerova bolest.

VIŠE  Ove namirnice su najbolji izvor vlakana

Istraživanje, objavljeno u časopisu Cell Metabolism, posmatrani su miševi sa posebnim genetskim poremećajem zbog kojeg su starili brže od svojih vršnjaka. Kada su ih hranili ishranom bogatom mastima, kao što je kokosovo ulje, to ne samo da je usporilo ukupan proces starenja, nego je koristilo zdravlju njihovog mozga .

Ova studija sugeriše da ishrana bogata masnoćama može odložiti proces starenja. Rezultati stoga potencijalno ukazuju da pacijenti sa Alchajmerovom i Parkinsonovom bolešću u dugoročno mogu imati koristi od novih saznanja. Dakle, zaboravite na ono što se neprekidno ponavlja: da u mastima nema ništa dobro.

Prema naučnicima, ishrana bogata mastima može biti veoma zdrava i nije ograničena samo na takozvane „zdrave masti“ poput maslinovog ulja i avokada ( mada ove vrste masnoća i dalje imaju prednost ).

Namirnice poput kokosovog ulja, mleka, sira i maslaca pokazali su najbolje rezultate, pa čak i masti životinjskog doprinose održavanju mozga u dobroj kondiciji. Bitno je da se klonite veštačkih supstanci ( poput trans masti ), što je verovatno najbolji savet po pitanju ishrane.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *