I elektronske cigarete su opasne po zdravlje

Pućkanje elektronskih cigareta nije ništa zdravije nego da zapalite običnu cigaretu

Prošlo je sedam godina od kad su elektronske cigarete ( e – cigarete ) hit na svetskom tržištu, a broj pušača koji ih koriste se stalno povećava. Danas, jedan od pet pušača – oko 9 miliona Amerikanaca – puši e- cigarete ili isključivo ili uz obične cigarete. Elektronske cigarete imaju sličan izgled duvanskim, običnim cigaretama, jedino što im nedostaje je duvanski dim. To je mehanička verzija cigarete – vrh cigarete čak imitira gorenje pepela – sa baterijom koja zagreva tečni nikotin koji možete uvlačiti kako biste ublažili efekte nikotinske krize.

Problem je u tome što elektronske cigarete nisu zapravo zdrava alternativa pušenju.

Za razliku od drugih proizvoda kao što su nikotinska cigareta, duvan za žvakanje i nikotinski flasteri, elektronska cigareta nema nikakvo zdravstveno upozorenje, ali to ne znači da je manje štetna ( u šta 70 odsto pušača veruje ). Pošto, na primer, američka agencija za hranu i lekove ( FDA ) još nije regulisala ovaj proizvod, proizvođači ne moraju da otkriju koje hemikalije se koriste u elektronskim cigaretama te kakvi su rizici po zdravlje. Ne moram napominjati da ako je situacija ovakva u SAD – u, na našim prostorima vlada potpuni haos.

I elektronske cigarete mogu da izazovu rak. Samo zato što niste zavisni od pravih cigareta ne znači da više niste u opasnosti da obolite od raka. Analiza iz 2009. godine otkrila je niz kancerogenih i toksičnih hemikalije prisutnih u elektronskim cigaretama. I samo eliminisanje duvanskog dima možda je mit: studija iz 2012. koja je ispitivala vazduh u prostorijama gde su se „pušile“ e – cigarete otkrila je da para iz elektronskih cigareta oslobađa toksine i kancerogene poput nikotina i formaldehida.

VIŠE  Zdravo mršavljenje

Elektronske cigarete nigde nisu odobrene kao zvanično priznato sredstvo za odvikavanje od pušenja. Nema naučnih dokaza da e- cigarete pomažu ljudima da prestanu sa pušenjem, zbog čega ih i američka Agencija za hranu i lekove i Svetska zdravstvena organizacija vide kao alternativu pušenju duvanskih cigareta, a ne kao alat za prestanak pušenja.

Elektronske cigarete mogu biti primamljie deci, te tako služiti kao okidač u početku pušenja dece. E – cigarete, koje dolaze u različitim privlačnim ukusima kao što su ukus žvakaće gume i kole, smeju se prodavati i maloletnima.  Čak i u SAD samo pet država – Kalifornija, Minesota, Nju Hempšir, Nju Džersi i Juta – zabranjuju prodaju elektronskih cigareta maloletnim osobama.

Elektronske cigarete mogu od bivših pušača ponovo napraviti zavisnike. Bivši pušači obratite pažnju: elektronske cigarete će vas ponovo učiti zavisnicima – one i dalje sadrže visoko – zarazni nikotin, to jest sastojak koji vas je i učinio zavisnima. Čak i elektronske cigarete za koje se tvrdi da ne sadrže nikotin nisu bezbedna alternativa, jer istraživanja su detektovala čak i u njima niske nivoe nikotina. Ako ste već prestali, ovo je igranje vatrom!

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *