Hrana i vino: 5 savjeta kako da ih uparite

Pronalaženje odgovarajućeg vina koje će ići uz večeru koju spremate može biti izuzetno korisno iskustvo. Da se ne zavaravamo, može biti i zbunjujuće. Naročito kada stojite ispred čitave police vina u supermarketu. Ne bojte

se! Ovih 5 tajni će vam pomoći da pronađete vino koje će savršeno ići uz namirnice koje pripremate.

Da li ste se ikada našli u ovoj situaciji: tražite vino koje ide uz večeru koju pripremate. Ulazite u supermarket i stojite pred čitavom policom sa vinom. Stotine boca bori se za vašu pažnju . Kako znate koju da kupite ?

Prvo ono najvažnije: ne tražite vino koje će se savršeno uklapati sa vašom večerom!

Takve kombinacije postoje, ali generalno kada se radi o uparivanju hrane i vina, mi prosto želimo da pronađemo kombinaciju koja naglašava ukus oba elementa: i hrane i vina. Za to nije potrebno da budete profesionalac ili da imate savršen ukus.

Tajna # 1: Ocijenite težinu

Ne, ne svoju težinu , nego „težinu“ hrane. Najjednostavniji način da se pronađe dobra kombinacija je uklopiti slično sa sličnim – ako je hrana lagana, i vino bi trebalo da bude lagano, a ako je jelo „teško“ i začinjeno, onda ćete morati pronaći vino koje ide uz tu hranu.

Lagane namirnice kao što su bijela riba , salate i povrće treba lagano, svijetlo vino kao što su Muscadet ili Vernaccia . Teža hrana treba i malo „teža“ vina, ali ne suviše jaka – Pinot Noir kada je u pitanju crveno vino i možda Chardonnai od bijelih vina .

Kada je hrana bogatija ukusima, začinjenija, poput lazanja ili odreska, potrebno Vam je crno vino sa dosta tanina koje može da izdrži te okuse ali i da ih pojača. Vi ste, onda, u potrazi za Cabernet Sauvignon, Zinfandel ili Malbec vinom.

Tajna # 2 : uparite vino i umak

Da budemo iskreni, mnoga jela zahtijevaju neku vrstu sosa (umaka) – čak i šnicla je često praćena Bearnaise sosom. Dakle, umjesto da uparite vino sa piletinom, ribom, mesom ili kuhanjem, razmislite o tome da pronađete vino koje će se podudarati sa sosom .

Piletina ala florentine će tražiti vino koje može da se suprotstavi bogatstvu kremastog sosa. Bijelo vino koje je malo odstajalo u hrastovini, poput burgundijskog Mâcona će, možda, pasati uz ovu vrstu jela. Dok će pileće belo meso u paradajz sosu tražiti nešto sasvim drugo, recimo, crveno vino poput Dolcetto d’Alba iz Italije .

Tajna # 3 : uklopite boje

Ovo je brz trik koji će vam biti od koristi ako ste u stisci s vremenom. Pogledajte boje vina – to će vam pomoći da utvrdite koje bi se moglo uklopiti sa hranom koju pripremate. Na primjer, svijetlo bijelo vino, možda čak sa nagovještajem zelene, bi išlo sjajno sa svijetlo zelenom hranom, poput zelene salate, svježim povrćem, bijelom ribom, itd.

VIŠE  5 Jednostavnih načina da zdravo smršavite

S druge strane, bijela vina koja više naginju na žutu boju limuna ili zlatnu će se uklapati sa malo težom hranom sa malo više težine – možda limun – maslac namaz ili kopar sos .

Roze, ili „roze“, vino, je odlično za uparivanje sa roze hranom – recimo odrezak od tune, salame i pršute .

Svijetlo crveno vino uparuje se sa hranom laganijeg okusa, tako da ni vino ni hrana ne dominiraju. Probajte svijetlo crvena vina sa svinjetinom u sosu od višanja ili rižotu od bundeve, na primjer. Tamna, gotovo crno crvena vina, idu uz, tamnu, „robusniju“ hranu kao što su variva i odresci.

Tajna # 4 : začin života

Svi mi volimo dobar kineski obrok s vremena na vrijeme, a ako ga volimo uz malo ljutih začina, to može da izazove dileme prilikom izbora vina. Ovo je savršen trenutak da iskoristite kontrastnu ideju iz tajne  #1.

Začinjenoj hrani, dodajte nešto slatko poput Gewurztraminera ili Spatlese rizlinga što će moći izdržati ljutinu bez oduzimanja ukusa vinu. U stvari, ove dvije sorte često imaju egzotične varijacije što se dobro slaže sa egzotičnom kuhinjom.

Što god da izaberete, ne birajte crvena vina bogata taninom – tanini će naglašavati začin i tako ćete izgubiti sav ukus vina, a ako ste stvarno ozbiljan ljubitelj ljutog – hladno pivo ide odlično sa ovom hranom. ( Ne , ne mora se uvijek piti vino ).

Tajna # 5 : Povratak u zemlju

Posljednja tajna uparivanja hrane i vina je zapravo stara koliko i samo vino. Stoljećima su ljudi pravili vina koja mogu da prate tradicionalna jela njihovih zemalja, te i vi možete da uradite isto.

Razmislite o Italiji. Mnogo talijanskih jela koristi paradajz – kao što su pica i pasta – tako da ima smisla da se ove namirnice služe sa talijanskim vinima poput Chianti, Primitivo ili Valpolicella. Slično tome argentinski Malbec je očigledan izbor za Churrasco odrezak – a to čak može da se primjeni na dobri stari američki hamburger i kalifornijski Cabernet!

Dakle, ne zaboravite, najbolje uparivanje hrane i vina je ono koje omogućava svakom od ova dva sastojka dobre večere da zadrže svoje okuse, ali zajedno oni čine hit kombinaciju i ističu najbolje u onom drugom. Uparivanje hrane i vina ne mora da bude komplicirano i zbunjujuće, tako da sljedeći put kada planirate da otvorite flašu vina sa hranom ( a zašto ne bi? ), iskoristite ovih 5 savjeta za pronalaženje sjajne kombinacije.

I što god da uradite, ne zaboravite da ne možete da pogriješite – jednostavno se dobro zabavite!

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *