Domaći Sriracha sos – kako da pripremite tajlandsku srirachu
 
Priprema
Kuhanje
Ukupno
 
Autor:
Tip: Sos
Sastojci
 • 700 gr sveže crvene serrano paprike
 • 250 gr oguljenog belog luka
 • 120 ml sirćeta
 • 350 ml vode
 • 450 gr kristal šećera
 • 6 kašika soli ( možete dodati još do 8 kašika ako nije dovoljno slano, ali je bolje da se počne sa manjom količinom )
Uputstvo
 1. Smešajte prva četiri sastojka u blenderu; procedite tečnost u lonac sa teškim dnom, cedeći što više tečnosti iz smese. Važno je da ne koristite previše fino sito sa mrežicom budući želite da nešto od sastojaka prođe i u sos. To su sitni komadići koja uspevaju proći kroz cediljku a koji daju telu sos. Ako u sosu uopšte ne bude kaše, završićete sa toplim, slatkim, lepljivim sirupom, doduše, ne neukusnim, ali će mu nedostajati konzistentnost tajlandske Srirache.
 2. Umutite ostatak sastojaka u smesu bibera i belog luka i stavite ju da proključa na srednjoj vatri, uz povremeno mešanje.
 3. Smanjite vatru i pustite da se sos krčka, bez poklopca, sve dok sos ne bude smanjen na oko 4 šolje i zgusnut. Uz to, mešajte povremeno. Što drže puštate sos da se krčka, okus će biti intenzivniji i bogatiji ( doduše, biće ga manje ).
 4. Neka se sos potpuno ohladi pre sipanja u staklenu teglu. Sos svaki put vadite iz tegle čistom kašikom, i Siracha sos može stajati u frižideru i do mesec dana. Takođe se može odmrznuti i zamrznuti.
 5. Sos ima najbolji ukus ako se ostavi u frižideru dva dana prije konzumacije. Tada beli luk nije toliko jak a biber nije oštar i vatren.
Recipe by Savjeti at https://www.savjeti.org/domaci-sriracha-sos-kako-da-pripremite-tajlandsku-srirachu/