Dukan dijeta

Dukan Dijeta : Što je to?

„Dukan dijeta“ je bestseler u Francuskoj već godinama, ali u posljednje je vrijeme je priličan hit i preko bare. Dakle, zahvatila je čitav svijet, pa i Balkan. Nije ni čudo: u knjizi se tvrdi da je Dukan dijeta pomogla 5 miliona Francuza da izgube težinu. I pjevačica Dženifer Lopez i model Žizela Bundšen tvrde da su izgubile kilograme posle trudnoće uz pomoć Dukan dijete.

Dukan dijetu je, kao tretman za gojazne ljude, kreirao francuski liječnik Pjer Dukan prije više od 10 godina.

U suštini, to je četverofazna, visoko proteinska, niskokalorična dijeta. Nema vaganja hrane ili brojanja kalorija. Možete jesti koliko god želite, u bilo koje doba dana – sve dok su to što jedete proteini, bar u početku .

U stvari, proteini su centralni element u sve četiri faze, zajedno sa ovsenim mekinjama, dosta vode, i 20 minuta svakodnevne šetnje. Povrće je dozvoljeno u drugoj fazi, uz male količine voća i žitarica.

Zvuči vam poznato? Da, sliči Atkinsovoj dijeti. Korisnici dijete gube težinu brzo – tvrdi se čak i do 0,5 kg dnevno tokom prve faze – što, tvrdi Dukan, pomaže da izgradite trajnu motivaciju. On obećava da će glad nestati posle trećeg dana dijete.

Međutim, knjiga upozorava da korisnici dijete mogu patiti od lošeg daha, zatvora, suhi usta, i umora – što su sve posljedice niskog unosa ugljenih hidrata, odnosno visoko proteinske ishrane.

Dukan Dijeta : Što možete jesti?

  1. Faza, faza „napada“, je veoma jednostavna: jedite sve što želite ali od čistih proteina, zajedno sa 1,5 jušnom žlicom ovsenih mekinja i 1,5 litru vode dnevno. To je to. Korisnici dijete mogu da biraju od 72 vrste nemasnog mesa ( sve osim svinjetine i janjetine ), ribe, živine, jaja , soje i nemasnog mlijeka.
  2. Ovo je praćeno drugom fazom, fazom „krstarenja“, u kojoj se može unositi neograničene količine od 28 vrsta ne – zrnastog  povrća svaki drugi dan uz osnovnu  ishranu zasnovanom na neograničenoj količini proteina sa niskim sadržajem masti i 2 žlice ovsenih mekinja. Mrkva, grašak, kukuruz i krumpir nisu na ovoj listi povrća, ali se pojavljuju u sljedećoj fazi.
  3. Treća faza,  faza „konsolidacije“, omogućava neograničen unos proteina ( uključujući svinjsko i janjeće meso ) i povrće svaki dan, zajedno sa jednim komadom voća koje nije previše slatko, 2 kriške kruha od integralnog brašna, i 1 porcijom tvrdog sira. U toku ove faze dijete, možete imati 1-2 obroka škrobaste hrane i 1 – 2 obroka tjedno u kojima možete da jedete što god želite. U ovoj fazi, trebate se obavezati da ćete cijelog života, barem jedan dan u sedmici, i po mogućnosti isti dan, jesti samo čisto proteinsku ishranu.
  4. Faza 4 , faza „stabilizacije“, je faza održavanja postignutih rezultata. Autor obećava da možete da jedete što god želite, a da, pri tom, nećete povratiti izgubljene kilograme, ako sledite ova  pravila – jedan dan u tjednu, hranite se samo proteinima, kao u fazi 1, 3 žlice ovsenih mekinja dnevno, i hodajte 20 minuta dnevno i nikada ne koristite liftove ili pokretne stepenice.
VIŠE  Kako da smršavim?

Žvakaće gume, umjetna sladila, ocat i začini su dozvoljeni. Također podstiču se korisnici da unose multivitaminske minerale.

Kako funkcionira Dukan dijeta?

U teoriji, evo kako plan funkcionira: prva faza promovira brz gubitak težine zasnovan na ishrani samo proteinima. Zadržite se na ovoj fazi od 1 – 10 dana, i očekujte da izgubite otprilike 7 kilograma za 5 dana.

Tokom druge faze, koja može da traje mjesecima, zavisno od toga koliko težine morate da izgubite, vaše tijelo oživljava i prilagođava se gubitku težine. Dukan preporučuje da se zadržite u ovoj fazi dok ne dostignete svoju željenu težinu, uz očekivanje da ćete gubiti 2 kilograma tjedno.

Treća faza je veoma važan period između gubljenja tjelesne težine i održavanje postignutih rezultata, ali se, tokom ove faze, ne očekuje gubitak težine. Ovo je period kada je vaše tijelo podložno ponovnom gomilanju kilograma. Ali, ako ostanete u ovoj fazi 5 dana za svaki kilogram koji ste izgubili, onemogućit ćete povratak izgubljenih kilograma.

Faza četiri trebala bi biti doživotna. Postignutu kilažu ćete zadržati doživotno ako pratite upute – jedan isključivo proteinski dan tjedno, plus ovsene mekinje i vježba.

Dukan Dijeta : Što kažu stručnjaci?

Dukan dijetom ćete sigurno istopiti višak kilograma, jer je njom predviđeno drastično smanjenje unosa kalorija. Nedostatak ugljenih hidrata također pomaže da vas poštedi od gladi. Ali, suština, kažu stručnjaci, jeste da ovaj plan ishrane ne sadrži sve hranljive materije koje su vam potrebne za dobro zdravlje organizma.

Multivitamini jednom dnevno neće nadoknaditi sve hranljive materije koje ćete dobiti iz voća, žitarica i zdravih masti.

Također, smatra se da gubitak više od 1-2 kilograma tjedno može da izazove probleme sa žuči i gubitak mišićne mase.

Neki smatraju da zatvor, zadah, suha usta i umor treba da budu upozorenje da se ne radi o zdravoj ishrani.

Dukan Dijeta : Zaključak…

Nema sumnje će ova veoma restriktivna dijeta dovesti do mršavljenja, ako zaista možete da pratite sve upute. Ali isključivanje zdrave grupe namirnica iz ishrane, te imajući u vidu neprijatne nuspojave, čini Dukan dijetu lošim izborom na duži vremenski period.

Proteini su važan dio zdrave ishrane, ali ne može se ishrana zasnivati samo na proteinima. Zaista zdrava ishrana uključuje sve grupe namirnica – povrće, voće, integralne žitarice, i nisko – masne mliječne proizvode te zdrave masti zajedno sa čistim proteinima. Vaše tijelo treba hranljive sastojke koje ove namirnice pružaju.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *