Devet koraka da pripremite savršenu šalicu čaja

Vjerojatno mislite da znate kako da pripremite šalicu čaja – stavite filtar vrećicu u šalicu čaja ili u lončić i prelijete ključalom vodom.

Pogrešno!

Priprema čaja nije brza akcija na zadnjem sjedištu vašeg auta. To je kava. Čaj je sporo, smisleno zavođenje.

Vrsni poznavaoci čajeva kažu da je velika greška ne poznavati da postoje tri odvojene komponente savršene šalice čaja: boja, tijelo ( također poznat i kao „osjećaj u ustima“ ) i ukus.

Većina ljudi se vara kada misli da kada postizanje prave boje rješava cijelu stvar.

Protresanje filtar vrećice ili okretanje čajnika dok se ne postigne ona duboka, spaljena karamel boja je apsolutno u redu. Ali samo zato što ste dobili pravu boju čaja, ne znači da ste postigli i pravi ukus ili tijelo.

Suština je da postoji samo jedan način da se pripremi savršena šalica čaja, a to je polako i strpljivo. Zavodljivo. A sve to počinje stavljanjem vode u  čajnik.

  • Prvi korak: Uvijek koristite svežu vodu sa česme. Kisika u vodi je veoma važan u pripremi dobrog čaja, jer oslobađa ukus.
  • Drugi korak: Stavite vodu da ključa i ne udaljavajte se od čajnika. Želite da sipate vodu onog trenutka kada provre. Ako odete, zaboravit ćete na čaj i i onda ćete morati sipati hladnu vodu. A to nije kul.
  • Treći korak: Ako se voda ohladi ipak je vjerojatno da bolje koristiti nju ( osim ako ste bili odsutni satima onda je potrebno da stavite svežu vodu da ključa ) nego nego da ovu ponovo zagrijavate. Ili je barem to manje od dva zla. Ako je ponovo stavite da kuha toliko da provri izgubit ćete učinak kisika ( vidi pod jedan ).
  • Četvrti korak: Ako koristite čajnik, sipajte malo tople vode koja je na pola puta kroz provri i to tako da se čuje zvižduk a ne da je hladna kada se sipa u čaj. Ispraznite vodu u potpunosti nakon zagrijavanja tako da se vaš čaj ne „udavi“ u toj mlakoj vodi .
  • Peti korak: Stavite čaj unutra. Neka bude dobrog kvaliteta. Život je suviše kratak za otužan, loš čaj. Zato koristite najbolje što si možete priuštiti. Ako čaj pripremate u lončiću, stavite jednu kašičicu za svakog čovjeka i jednu za lonac.
  • Šesti korak: Uvijek držite čaj u nekoj hermetičnoj posudi. Keramičke posude će poslužiti svrsi. Tako će čaj zadržati gustoću. Ako držite čaj u šalicu spremite je u kuhinjski ormarić, jer svjetlost može da utiče na svježinu.
  • Sedmi korak: Ukoliko pijete crni čaj prelijte ga ključalom vodom i kuvajte 2,5 do tri minuta. Važno je da mu daju vremena da se vari koliko je potrebno da se pravilno razvija ukus. Ovo je dio gdje treba da budete strpljivi. Ne udaljavajte se. Sačekajte . Zeleni čaj ne treba kuhati duže od dva minuta, jer postaje gorak. I „glomazan“.
  • Osmi korak: Ako koristite lončić promiješajte čaj žlicom par puta ili okrenite lončić nekoliko puta da bi dobili dublji ukus.
  • Deveti korak: Sipajte mlijeko, ako želite, budući da je ova praksa retka na našim prostorima. Povijesno gledano, ispravno je sipati mlijeko na početku, ali je prihvatljivo, te se ispostavlja i bolji metoda, sipati ga na kraju, tako da možete količinu da prilagodite svom ukusu. Šećer i med se ne bi trebali sipati, barem tako kažu stručnjaci. Ali, na kraju je, ako je čaj zavođenje, učinite to na način koji vam se sviđa, bez obzira na to što kažu stručnjaci.
VIŠE  Kako alkohol utiče na mozak

Izvor: http://www.cajevi.org/

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *