Citrus dijeta

Citrus dijeta, također poznata i  kao dvodnevna ili 48-satna citrus dijeta, kratkoročna je, tako reći, dijeta iz hira. Citrus dijeta se reklamira kao način da radi detoksikaciju tijela i osjećate se energičnije pored što vam omogućuje da veoma brzo izgubite težinu. Međutim, efikasnost citrus dijete je limitirana i definitivno može da izazove neke neprijatne sporedne efekte.

Citrus dijeta – upute

Procedura je jednostavna. U periodu od 48 sati jedite samo citrusno voće kao što su naranče, limun i limete. Grejpfrut i mandarine su, također, dozvoljene. Možete piti samo sokove od ovog voća. Međutim, ne postoje količinska ograničenja – ovih namirnica možete unositi koliko god želite.

Efikasnost dijete

Kod nekih ljudi ne dođe do gubitka težine tokom citrus dijete. Mnogi smatraju da je veliki dio gubitka u kilogramima zbog gubitka vode, te da se težina vraća čim se vratimo starom sistemu ishrane. Dakle, ako ne izgubite nekoliko

kilograma, osim vode, očekujte da ćete ih brzo povratiti.

Rizici citrus dijete

Postoji određeni stepen rizika u vezi sa ishranom zasnovanom na citrusnom voću. Citrusno voće je kiselo. Pretjerano konzumiranje citrusa može da izazove gorušicu ili da ošteti zubnu gleđ, kao i da dovede do nekontrolirane dijareje. Pored toga, ne bi trebalo da pokušavate sa citrus dijetom ako imate visok krvni pritisak ili probleme sa razinom šećera u krvi.

VIŠE  Proteini – ključ zdravog mršavljenja?

Problemi

Postoje i drugi problemi sa citrus dijetom. Citrusno voće je izvor energije, ali je potrebno dosta citrusnog voća kako bi se zadovoljile potrebe organizma za kalorijama. Ako ne jedete dovoljno, vjerojatno ćete se osjećati umorno i istrošeno, ne energičnije, kako to zagovornici citrus dijete tvrde. Također, vaše tijelo neće dobiti hranljivih materija koliko mu je potrebno, jer limun dijeta isključuje drugo voće, povrće i žitarice, kao i meso i mliječne proizvode.

Ono što treba razmotriti u vezi sa citrus dijetom

Citrusno voće i sokovi bazirani na njemu korisni su za organizam – u umjerenim količinama. Pružaju vam mnogo vitamina C i biljnih vlakana. Međutim, ako je vaš cilj dugoročni gubitak težine, nećete ga postići sa citrus dijetom. Efikasni planovi za mršavljenje koji će vam pomoći da se riješite viška kilograma, te da održavate postignutu težinu, zasnivaju se na umjerenim količinama hrane iz svih grupa namirnica. U idealnom slučaju, u pitanju je zdrava ishrana u kombinaciji sa programom redovnog vježbanja.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *