Bundeva – hranjivi jesenji plod

Naravno, bundeva može izgledati sablasno ako od nje napravite strašilo, i kada ste dijete, ali imajte na umu – bundeve su, zapravo, jedan od najvažnijih hranljivih plodova koji su nam dostupni. Bogati antioksidantima i vitaminima neophodnim za zdravlje organizma, bundeve nisu samo za rezbarenje.

Zašto bundeve?

Prava moć koja se nalazi iza njihove boje je beta – karoten, provitamin koji u tijelu se pretvara u vitamin A. Poznat po svom pozitivnom utjecaju na imuni sistem, beta – karoten je od suštinskog značaja za zdravlje očiju, a također je povezan sa sprečavanjem srčanih bolesti. Također, bundeve nema potrebe koristiti sveže kako bi se izvukli sve hranjive materije iz nje.

Jedna šalica konzervirane bundeve ima sedam grama vlakana i tri grama proteina, čak više nego kada je u svežem stanju,  i sadrži samo 80 kalorija i jedan gram masti. Osim toga, konzervirana bundeva obiluje vitaminima i osigurava više od 50 % dnevno potrebnih vrijednosti vitamina K, što može da smanji rizik od nekih vrsta raka.

Ipak, pravo blago je u sjemenkama. Količina od oko 30 gr ( ili oko 140 sjemenki ) prepuna je proteinima, magnezijem, kalijem i cinkom. Istraživanja pokazuju da bundeve pružaju niz zdravstvenih prednosti, poput; sprečavaju proširenje prostate, smanjuju rizik od kamena u bešici, i pomažu u sprečavanju  depresije. Osim toga, sadrže visok nivo fitosterole, što sugerira da mogu da smanje kolesterol, pa čak i da spriječe nastanak nekih vrste raka.

VIŠE  Slaba erekcija – nekoliko činjenica o slaboj erekciji

Bundeve u svakodnevnoj ishrani

Postoji mnogo načina da zastupite bundevu u svakom obroku – da li u obliku sjemenke, ili koristeći „meso“ bundeve, konzerviranu, kuhanu ili sirovu, kao glavno jelo ili kao desert. Konzervirana bundeva može da se doda skoro svemu i čini savršenu jesensku poslasticu. Za topao i zdrav doručak bogat vlaknima, pokušajte da dodate konzerviranu bundevu ovsenoj kaši. I obratite pažnju : Ako recept zahtjeva konzervirane bundeve, ne plašite se da ih zamijenite svježim. Stavite male očišćene komade bundeve u mikrovalnu i za šest minuta oni će omekšati.

Sjemenke obavezno sačuvajte. Nakon uklanjanja sjemenki iz unutrašnjosti šupljine bundeve obrišite ih papirnim ubrusom. Rasporedite ih na papir za pečenje, posolite ( možete dodati i neke začine ako želite ) , i lagano pecite na 160-170 stupnjeva 15 do 20 minuta. Ovakvim pečenjem na niskoj temperaturi sjemenke sačuvaju zdrave masnoće koje posjeduju. Iako sa jedenjem bundeve ne možete pretjerati, jedenje bundeve u velikim količinama zapravo može dati vašoj koži sjaj kao u bundeve. Previše beta-karotina nije toksično , ali pretjerano konzumiranje može da izazove žućkastu obojenost kože koja se naziva carotenemia. No, ovo je bezopasno, i brzo se može promijeniti.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *