Bundeva – hranjivi jesenji plod

Naravno, bundeva može izgledati sablasno ako od nje napravite strašilo, i kada ste dijete, ali imajte na umu – bundeve su, zapravo, jedan od najvažnijih hranljivih plodova koji su nam dostupni. Bogati antioksidantima i vitaminima neophodnim za zdravlje organizma, bundeve nisu samo za rezbarenje.

Zašto bundeve?

Prava moć koja se nalazi iza njihove boje je beta – karoten, provitamin koji u tijelu se pretvara u vitamin A. Poznat po svom pozitivnom utjecaju na imuni sistem, beta – karoten je od suštinskog značaja za zdravlje očiju, a također je povezan sa sprečavanjem srčanih bolesti. Također, bundeve nema potrebe koristiti sveže kako bi se izvukli sve hranjive materije iz nje.

Advertisement

Jedna šalica konzervirane bundeve ima sedam grama vlakana i tri grama proteina, čak više nego kada je u svežem stanju,  i sadrži samo 80 kalorija i jedan gram masti. Osim toga, konzervirana bundeva obiluje vitaminima i osigurava više od 50 % dnevno potrebnih vrijednosti vitamina K, što može da smanji rizik od nekih vrsta raka.

Ipak, pravo blago je u sjemenkama. Količina od oko 30 gr ( ili oko 140 sjemenki ) prepuna je proteinima, magnezijem, kalijem i cinkom. Istraživanja pokazuju da bundeve pružaju niz zdravstvenih prednosti, poput; sprečavaju proširenje prostate, smanjuju rizik od kamena u bešici, i pomažu u sprečavanju  depresije. Osim toga, sadrže visok nivo fitosterole, što sugerira da mogu da smanje kolesterol, pa čak i da spriječe nastanak nekih vrste raka.

VIŠE  7 prirodnih lijekova za smanjenje kolesterola

Advertisement

Bundeve u svakodnevnoj ishrani

Postoji mnogo načina da zastupite bundevu u svakom obroku – da li u obliku sjemenke, ili koristeći „meso“ bundeve, konzerviranu, kuhanu ili sirovu, kao glavno jelo ili kao desert. Konzervirana bundeva može da se doda skoro svemu i čini savršenu jesensku poslasticu. Za topao i zdrav doručak bogat vlaknima, pokušajte da dodate konzerviranu bundevu ovsenoj kaši. I obratite pažnju : Ako recept zahtjeva konzervirane bundeve, ne plašite se da ih zamijenite svježim. Stavite male očišćene komade bundeve u mikrovalnu i za šest minuta oni će omekšati.

Sjemenke obavezno sačuvajte. Nakon uklanjanja sjemenki iz unutrašnjosti šupljine bundeve obrišite ih papirnim ubrusom. Rasporedite ih na papir za pečenje, posolite ( možete dodati i neke začine ako želite ) , i lagano pecite na 160-170 stupnjeva 15 do 20 minuta. Ovakvim pečenjem na niskoj temperaturi sjemenke sačuvaju zdrave masnoće koje posjeduju. Iako sa jedenjem bundeve ne možete pretjerati, jedenje bundeve u velikim količinama zapravo može dati vašoj koži sjaj kao u bundeve. Previše beta-karotina nije toksično , ali pretjerano konzumiranje može da izazove žućkastu obojenost kože koja se naziva carotenemia. No, ovo je bezopasno, i brzo se može promijeniti.

Advertisement

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *