Beli luk i med

Beli luk je magična biljka! Zapravo, beli luk je najjači antibiotik na svetu. Bezbroj je benefita svakodnevne upotrebe belog luka. Pročitajte u nastavku…

Beli luk je najčudesniji član porodice Alliaceae, raste u skoro svim delovima sveta i široko je rasprostranjena njegova upotreba u kuhinji, zahvaljujući jakom mirisu, ukusu i „boji“. Beli luk ne samo da daje fantastičan ukus hrani već je i najjači antibiotik na svetu. Zbog svojih antibiotičkih, antioksidantskih, protu – upalnih, protu – gljivičnih i antibakterijskih svojstava, može vam pomoći u lečenju raznih zdravstvenih problema.

Beli luk – nutritivna vrednost

Beli luk sadrži iznenađujuće veliku količinu minerala i vitamina. Samo 100 grama belog luka sadrži ( u % preporučenog dnevnog unosa ):

  • 95% vitamina B – 6
  • 38% vitamina C
  • 13% čelika
  • 18% kalcijuma
  • 80% mangana
  • 22% fosfora.

Osetićete mnoštvo pozitivnih promena u svom opštem zdravstvenom stanju ukoliko beli luk konzumirate svež i termički neobrađen. Veoma je raširena upotreba belog luka u Ayurvedi i kineskoj medicini:

  • naučno je dokazano da beli luk snižava holesterol i reguliše visok pritisak. Svakodnevna upotreba belog luka, takođe, pomaže u sprečavanju srčanog udara i nastanka koronarnih bolesti srca.
  • ukoliko vas muče prehlada, gripa, ujedi insekata, gljivične infekcije, definitivno biste trebali dati šansu belom luku!
  • pomoći će vašem imunitetu i sposobnosti organizma da se nosi sa toksinima. Beli luk, u kombinaciji sa lukom i đumbirom može detoksikovati telo nakon hemoterapije!
VIŠE  Zasladite se zdravo: Ovih deset namirnica su odlična zamena za šećer

Beli luk – upotreba

Preporučuje se da beli luk koristite svež, jer se alicin, njegov aktivni sastojak, rastvara na toplini. Iseckajte češnjak i ostavite da miruje 15 minuta, pre upotrebe. Imajte na umu da je najbolje konzumirati ga na prazan stomak.

Beli luk i med – 7 dana na prazan stomak

Iseckajte 2 – 3 češnjaka belog luka i pomešajte sa jednom kašikom meda. Ukoliko budete uzimali ovu kombinaciju samo 7 dana, na prazan stomak, osećaćete se mnogo energičnije, zdravije, ako hoćete, poletnije, i u ovom, veoma kratkom roku, u velikoj meri će poboljšati imunitet vašeg organizma.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *