Banana dijeta

Banana dijeta podrazumijeva niz planova ishrane u kojima se banane koriste kao primarna namirnica.

Kada je jutarnja banana dijeta promovirana na japanskoj društvenoj mreži, u martu 2008., postala je toliko popularna da je to rezultiralo nacionalnom nestašicom banana.

Ovu dijetu je kreirao Hitoši Vatanabe, koji je proučavao preventivnu medicinu, i njegova supruga Sumiko koja je farmaceut.

Osnove jutarnje banana dijete

Idejni tvorci jutarnje banana dijete tvrde da će osoba koja za doručak jede samo banane i pije vodu zagrijanu na sobnoj temperaturi doći do gubitka tjelesne težine, bez obzira na ono što troši ostatak dana.

Ishrana tokom banana dijete je izuzetno jednostavna i laka za pratiti, a mnogi japanci uvjerili su se u brzi gubitak težine prilikom eksperimentiranja sa ovom dijetom.

Jedan od razloga zašto je ova dijeta efikasna je u tome što banane poboljšavaju probavu i ubrzavaju metabolizam. Drugi razlog leži u tome što banane sadrže puno rezistentnog škroba, koji je tip vlakana koja izazivaju osjećaj sitosti i mogu da blokiraju apsorpciju ugljikohidrata.

Pitanje zašto voda mora da ima sobnu temperaturu nije odgovoreno, ali pojavile su se mnoge spekulacije na Internetu, kakve su otprilike da voda na toj temperaturi poboljšava probavu i smanjuje osjećaj gladi.

Korisnicima banana dijete se također savjetuje da pojedu svoj večernji obrok prije 8 sati na večer i da izbjegavaju deserte nakon večere. Ako se osjećate veoma gladni  prihvatljivo je da pojedete komad voća.

Jedite banane za doručak i izbjegavanje jedenja kasno noću, a pridržavajte se ovog pravila: to je da morate da idete na spavanje svake večeri prije ponoći. Razlog ovog savjeta je rezultat  naučnih studija koje pokazuju vezu između sna i gojaznosti.

Tijekom banana dijete, korisnici treba da prate japanski princip: da jedu dok se ne osjete oko 80% siti ( znači, ne prejedati se ).

Mliječni proizvodi i alkohol su također nisu dozvoljeni na ovoj dijeti. Pored toga jedino piće koje može da se konzumira uz obroke je voda, kako smo rekli, na sobnoj temperaturi.

VIŠE  Kako se hraniti posle dijete

Preporučena hrana

Banane koje moraju da budu sirove, nekuhane i ne zamrznute.

Primjer plana ishrane banana dijete

Doručak

 • Jedna ili više banana
 • Jedna čaša mlake vode
 • Obrok po izboru
 • Ako ste gladni, oko 3 popodne dozvoljeno je da pojedete slatkiš
 • Obrok po izboru, koji mora da se pojede prije 8 na večer
 • Nema deserta

Ručak

Popodnevna užina

Večera

Vježbanje u teretani ili kod kuće, trčanje i druge fizičke aktivnosti, dozvoljene su, ako korisnici dijete osjećaju potrebu za njima.

Prednosti banana dijete

 • Redovno doručkovanje može ubrzati metabolizam i smanjiti vjerojatnost prejedanje kasnije u toku dana.
 • Izbjegavanje kofeina za doručak može dovesti do stabilnijeg nivoa glukoze u krvi i smanjenja apetita.
 • Ne jedenje posle 8 sati na večer smanjuje tendenciju noćnog uzimanje kalorične hrane.
 • Izbjegavanje mliječnih proizvoda i deserta smanjuje kalorije tako što ograničava unos masti i šećera.
 • Banane su zdrava hrana i bogate vlaknima, vitaminima B6, C vitaminom i kalijumom.
 • Obeshrabruje prejedanje.
 • Neki korisnici banana dijete mogu loše reagirati na doručak baziran samo na ugljikohidratima posebno oni sa hipoglikemijom.
 • Prilično je lako unositi nezdravu hranu, budući da korisnici mogu da jedu što hoće za ručak i večeru.
 • Ne podstiče se fizička aktivnost.
 • Ne razmatraju se psihološki faktori prilikom držanja dijete.

Nedostaci banana dijete

Ipak se unosi manje kalorija

Ako korisnici i doživljavaju uspeh sa ovom dijetom nije vjerojatno da se to dešava zbog bilo kakve posebne kvalitete banana u vezi sa sagorijevanjem masti. Mnogo je vjerojatnije da je to u vezi sa ostalim pravilima ishrane tokom banana dijete, kao što je jedenje samo u određeno doba dana i izbjegavanje poslastica.

Banana dijeta će zasigurno dovesti do smanjenja kalorija koje će opet dovesti do gubitka težine sve dok korisnici ne konzumiraju prekomjerne kalorije u svoji ostalim obrocima.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *