Afrički mango – čudotvorna voćka ili još jedan moderni mit?

Afrički mango (irvingia gabonensis), zdrava biljka koja topi kilograme, brzo je osvojila tržište dijetetskih proizvoda, naročito poslije brojnih pohvala koje joj je uputio doktor Oz, najpoznatiji lekar sa malih ekrana.

Ova biljka raste na području Centralne i Zapadne Afrike, a pripadnici afrički plemena koristili su je kao lek za snižavanje holesterola. Danas je veoma zastupljena u nacionalnoj kuhinji Kameruna.

Iako se ističu pozitivna svojstva kore i listova manga, prema rezultatima istraživanja semenke su najzdraviji dio afričkog manga jer su bogate proteinima, vlaknima i vitaminima važnim za normalno funkcionisanje organizma. Semenke afričkog manga dostupne su obliku tableta, još uvek ih je teško naći u prodavnicama, ali su dostupne u brojnim on-line trgovinama po ceni od otprilike 25 eura.

Zagovornici ove metode mršavljenja ističu da semenke ove biljke pomažu otklanjanju toksina iz organizma, sagorevanju masnog tkiva i sprečavanju njegovog nastanka, smanjenju apetita, te snižavanju nivoa holesterola, šećera i triglicerida u krvi.

Rezultati istraživanja su pokazali da su ljudi koji su uzimali tablete na bazi afričkog manga tokom mesec dana, tri puta dnevno pre jela, izgubili 5,3% telesne težine. Smatra se da se na ovaj način kilogrami tope, bez rizika za zdravlje.

Naime, ova biljka sadrži mnogo važne sastojke poput vitamina A, B, C, te B6 i K. Osim toga, dokazano je da u sebi ima 17 amninokiselina, te da je bogata omega-3 i omega-6 masnim kiselinama, kalijumom i bakrom.

Studije pokazuju da je kod osoba koje imaju problem s gojaznošću smanjena funkcija leptina – hormona gladi. Afrički mango reguliše apetit tako što pomaže leptinu da obavlja svoju funkciju te da telu signalizira osećaj sitosti.

VIŠE  6 raskrinkanih mitova o zdravoj ishrani

Pored toga, sadrži vlakna, koja regulišu probavu i dokazano ubrzavaju metabolizam. Poznato je da i mnoge druge voćke, poput krušaka, jabuka i bresaka regulišu rad creva, tako da ovaj argument ne ide u prilog tvrdnji da je afrički mango „čudotvorna biljka“.

Ipak, samo 100 grama sirovog manga sadrži 70 kalorija, 17 g ugljenih hidrata, 2.27 g masti, 0.51 g proteina.

Konzumacija afričkog manga ne preporučuje se trudnicama i dojiljama kao ni osobama obolelim od dijabetesa jer može previše sniziti nivo šećera u krvi. Takođe, lekari savetuju da se sa upotrebom prekine najmanje dve nedelje prije i nakon bilo kog operativnog zahvata, jer može da izazove komplikacije.

Dodaci prehrani sa ekstraktom afričkog manga se u većini slučajeva  dobro podnose, a zabilježeno je nekoliko nuspojava poput nadimanja, glavobolje ili nesanice.

Ako već pomišljate da naručite jednu dozu tableta na bazi afričkog manga, razmislite još jednom. Naime, skoro sva objavljena istraživanja o pozitivnom delovanju ove biljke, sprovedena su i objavljena od strane proizvođača ovih dijetetskih tableta. Dakle, još nema zvanične potvrde o korisnosti, a ni štetnosti afričkog manga. Zato sve što pročitate , trebate uzeti s rezervom, i pre nego što se odlučite za ovu dijetu posavetovati se sa svojim lekarom.

Afrički mango možda jeste odličan dijetetski proizvod, ali ipak ne postoji magična pilula koja će sama od sebe topiti kilograme. Dodaci prehrani ne mogu da zamijene zdravu ishranu i telesnu aktivnosti. Pravilnom ishranom i redovnim vežbanjem, postižu se mnogo bolji rezultati sa mnogo manje rizika.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *