9 stvari u vašem domu koje ne čistite koliko biste trebali

Bićete šokirani koliko su ove stvari zapravo prljave, a vaš toalet se ne nalazi na spisku
Mislite da je vaš dom je čist? Razmislite ponovo.

Na nekim očiglednim ( i ne – tako – očiglednim ) mestima u kući ili stanu mogu se nakupiti epske količine prljavštine, čađi i bakterija. Odvratno, zar ne? Proverite koji su to magneti za prljavštinu u vašoj kući.

1. Mašina za pranje suđa

Zašto bi nešto što se ispire toplom vodom i sapunom bilo potrebno očistiti? Pa, sitni komadići hrane, masti i ostaci sapuna mogu se gomilati u uglovima mašine za pranje sudova. Posle nekog vremena, njihov uticaj će se ogledati u smradu i prljvaom izgledu same mašine, a mogu i smanjiti njenu efikasnost.

2. Kvake i prekidači

Svako dodiruje kvake i prekidače skoro svaki put kad uđe ili izađe iz prostorije, što ih čini jednim od najprljavijih mesta u vašem domu. Počnite brišući ih sa ne – toksičnim sredstvom za dezinfekciju tokom redovnog čišćenja kuće kako biste zaustavili širenje bakterija. To će vam, takođe, pomoći da uklonite tragove od prljavštine i čađi.

3. Frižider

Trošeći samo 15 minuta za čišćenje frižidera svakih šest meseci mislite da možete da eliminišete 70 odsto kvarova, produžite vek aparata, i održavate njegovu maksimalnu efikasnost. Kada prljavština i prašina blokira zavojnice, toplota ne može pravilno da se oslobađa, utičući da kompresor radi duže i napornije nego što bi trebalo.

4. Sudoper

Istraživanja su pokazala da postoji više E. coli u sudoperi nego u toaletu nakon što pustite vodu. Podiže apetit, zar ne? Bakterije obožavaju vlažnu atmosferu i hrane se česticama hrane sa prljavog posuđa. Potrudite se da sudoper čistite svakodnevno sa sredstvom za dezinfekciju namenjenom za kuhinju kako biste uklonili sve loše bakterije.

VIŠE  8 namirnica koje će pomoći vašem cveću da duže traje

5. Jastuci

Znate li da akumulacija grinja u toku dve godine možda da udvostruči težinu jastuka? ( Istraživanja su takođe pokazala da isti uzrok može u toku od 10 godina da udvostruči težinu dušeka! ) Imajući na umu mrtve ćelije kože koja pada sa nas dok spavamo i telesnih tečnosti, jastuk ne zvuči kao lepo mesto za spustiti glavu.

6. Kompjuterska tastatura

Prašine, mrvice, masti, dlačice z ko zna šta sve možete dodati listi bakterija koje se mogu naći na kompjuterskoj tastaturi. Da li i vaša djeca koriste isti računar? Zamislite gde su sve te male ručice bile! Neke studije su pokazale da se na tastaturama nalazi više bakterija nego na WC šolji.

7. Telefon

Svaki kvadratni centimetar vašeg mobilnog telefona ima oko 25.000 bakterija, što ga čini prljavijim od posude za hranu vašeg kućnog ljubimca, đona cipele, i, naravno, toaleta.

8. Kanta za smeće

Tragovi hrane i tečnosti često „iskliznu“ iz vrećice za otpatke, i na taj način sama kanta postaje kontaminirana. Unutrašnjost kante, naročito onih sa poklopcem, je sama po sebi plodno tlo za bakterije, plesan i buđ. Koristite dezinfekcione maramice svaki put kada izbacujete đubre.

9. Daljinski upravljač

Možda ste čuli da je daljinski upravljač u thotelskoj sobi prilično prljava stvar koju je rizično doticati, ali ni onaj u vašem domu nije ništa bolji. Razmislite ima li ovo smisla: stalno ga dodirujemo, dok jedemo, kašljemo, tako da je on verovatno jedna od najprljavijih stvari koje imate u kući. Jedna studija je pokazala da je polovina testiranih daljinskih upravljača bila pozitivna na viruse prehlade.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *