8 saveta kako da ove zime sprečite debljanje

Vežbanje zimi izgleda kao nemoguća misija – previše je tmurno da biste se naterali da trčite, a, na drugoj strani, u teretani je previše hladno.

Osim toga, sva masna hrana koju tradicionalno konzumiramo tokom zime, prosto je neodoljiva – čini se da je sve protiv nas.

Bilo kako bilo, postoji nekoliko načina da ove godine sprečite ovaj ciklični proces.

1. Ne izgladnjujte se

Ukoliko idete na žurku, potrudite se da nešto jedete prije nego što pođete. U suprotnom ćete se u svoj organizam uneti previše masti i šećera. Pre žurke jedite jedan pristojan obrok, sastavljen od proteina i ugljikohidrata, što će izbalansirati šećer u krvi i sprečiti da dođe do prejedanja.

2. Umereno konzumirajte alkohol

Previše alkohola će narušiti ravnotežu unosa kalorija u organizam, pa pijte mudro. Jedno alkoholno piće sadrži 100 do 150 kalorija, ali ova cifra raste ukoliko ste skloni koktelima, miksevima, dodavanju voćnih sokova i kremova. Zadržite se na votki ili džinu ( može i domaća rakija ), i potrudite se da što češće popijete čašu vode, koja će vas usporiti.

3. Umereno konzumirajte i nealkoholna pića

Čak iako ne pijete alkohol, još uvek postoji rizik od dobijanja kilaže, konzumiranjem slatkih i kremastih pića. Čaša soka od jabuke sadrži 120 kalorija, stoga se pokušajte zadržati na jednom piću, a ako to ne možete, držite se vode.

VIŠE  Koliko proteina vam je zaista potrebno?

4. Čak i male količine se računaju

Pažljivo birajte šta jedete – uzmite povrće, voće, proteine, i pokušajte što manje unositi nezdravih namirnica.

5. Ako već preskačete vežbe, ne morate se još i lagati

Lakše nam je ako mislim da preskačemo fizičke aktivnosti, zato što nam je hladno, što smo zauzeti, ili umorni. Priznajte sebi da vam se jednostavno ne da! Ako već nećete vežbati taj dan, potrudite se da obavezno vežbate dan posle žurke, tako ćete umanjiti negativne efekte nezdrave ishrane od prethodnog dana.

6. Vežbajte u društvu

Ako ste osoba koja će veoma lako odustati od vežbe ako je napolju ružno vreme, ili ako se osećate bezveze, pronađite neku osobu iz vašeg okruženja sa kojom ćete vežbati i koja će vam pomoći da održite tempo.

7. Pazite na veličinu porcija

Svaki ekspert će vam reći daje kontrola veličine porcija veoma bitna za svaki pokušaj kontrole težine.

8. Koristite zamenske namirnice

Nema ničeg lošeg u korištenju namirnica koje zamenjuju nezdravu hranu ,ako će vam to pomoći da se osećate zdravije, da budete vitkije i da izgledate bolje. Čak i na žurku možete doneti svoju porciju nemasne salate umesto one koju će domaćin poslužiti a koja je puna majoneze.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *