6 zdravih načina da se prestanete prejedati

Zimski meseci, naročito decembar i januar na trpezu donose veoma ukusnu, ali i kaloričnu hranu u kojoj većina nas uživa. Nekim jelima je jednostavno teško odoleti, a kolača i slastica ima na svakom koraku. Takva hrana osim viška kilograma stvara i opterećenje za želudac i sistem za varenje. Evo nekoliko saveta kako da spriječite praznično prejedanje i da iz „zimskog sna“ izađete bez straha od vage.

1. Jedite polako

Istraživanja su pokazala da je našem mozgu potrebno 12 do 20 minuta da registruje unos hrane u organizam, zato je preporuka svih nutricionista da jedete sporije kako biste dali znak mozgu da prepozna osećaj sitosti. Osim toga, jedući sporije upijate sve što obrok nudi – boje, mirise, ukuse, pa će hrana biti zadovoljstvo, a ne prosto zadovoljenje potreba.

Zapamtite, maksimalno uživanje u hrani počinje već s prvim zalogajem, što više jedete smanjuje se osetljivost na sastojke koji joj daju ukus.

2. Ne preskačite doručak

Svi znamo da je doručak najvažniji obrok u danu, ali ga uprkos tome zbog žurbe ili nemara često preskačemo. To ne samo da neće sprečiti nagomilavanje neželjenih kilograma nego će izazvati sasvim suprotan efekat. Pri sledećem obroku unijećete mnogo veće količine hrane, jer će vam organizam tražiti više. Zato se potrudite da jedete po ustaljenom rasporedu, tako će se i telo navići kada i koliko hrane da traži.

3. Jedite svjesno

Izbegavajte da jedete ispred televizora i računara ili tokom vožnje. Tako će vaš mozak prije da registruje da jedete i daće znak da ste siti u pravo vreme. Sve druge aktivnosti koje radite skreću pažnju s osećaja sitosti.

Kako biste kontrolisali osećaj gladi zapitajte se da li ste zaista gladni, jer vrlo često jedemo iz dosade, zbog nervoze, umora ili stresa. Slušajte svoje telo, ono će vam reći da li je to što osećate zaista glad iz fizičke potrebe ili zbog nekog emocionalnog nezadovoljstva.

VIŠE  8 saveta kako da ove zime sprečite debljanje

4. Pazite šta jedete

Namirnice bogate ugljenim hidratima će telu dati potrebnu energiju ali će, ukoliko ste umorni, ta energija vrlo brzo nestati. Zato je važno da nakon napornog dana ne posežete za visoko kaloričnom hranom, a pogotovo onom hranom koja i u malim količinama ima mnogo kalorija – poput raznih šejkova, sireva i čokolade. Što je veća količina proteina ili vode u hrani, veća je i verovatnoća da ćete glad zadovoljiti bez prejedanja.

5. „Sakrijte grickalice“

Ako je nešto dostupno, sasvim je logično da ćemo za time pre i posegnuti. Zato je dobro da prilikom kupovine ne pravite veliku zalihu grickalica i slatkiša. To ne znači da morate sasvim da ih se odreknete, ali umesto da na stol stavite čokoladu ili kolače, stavite zdelu s voćem ili orašastim plodovima. Zdraviji su, mogu lakše da zavaraju glad, a možete u njima da uživate bez griže savesti.

6. Vežbajte kako biste smanjili stres

Stres ili bilo koji emocionalni problem može biti uzrok prejedanja. Hladno vreme ili kraći dani ne smiju biti izgovor da se odreknete šetnje ili trčanja u parku. Umjesto toga, posetite teretanu ili kod kuće uradite nekoliko vežbi. Time ćete ostati u formi i tokom zime i smanjiti stres. Tako da je korist višestruka.

Pored vežbi za tijelo, uvedite i vežbe za um. Prejedanje može biti posljedica umora, nervoze, brige ili dosade, zato je važno da naučite da kontrolišete svoj mozak kako biste kontrolisali želudac.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *