6 najboljih načina da ubrzate svoj metabolizam

Gojaznost je jedan od najčešćih zdravstvenih problema današnjice. Osim što utiče na samopouzdanje, vodi i brojnim drugim problemima. Jedan od uzroka gojaznosti je usporenost metabolizma.

Ipak, postoji nekoliko odličnih savjeta kako biste ubrzali svoj metabolizam…

Izbegavajte gladovanje i ne preskačite doručak

Gladovanje osim što nije dobro za organizam, neće vam pomoći da skinete neželjene kilograme. Manji unos kalorija u organizam usporiće metabolizam, te narušiti proces sagorevanja masti.

Naročito je važno da ne preskačete doručak jer je prvi obrok najvažniji pokretač organizma koji održava visok nivo energije tokom čitavog dana. Ukoliko niste navikli da doručkujete, jednostavno rešenje je jedna čaša jogurta ili činija pahuljica sa mlekom.

Pijte što više vode i čajeva

Nemački istraživači otkrili su da samo šest čaša vode dnevno može da ubrza organizam toliko da bi prosečna osoba za godinu dana mogla da izgubi pet kilograma masnih naslaga. Česta preporuka su dve čaše što hladnije vode ujutro pre doručka, a poželjno je popiti čašu vode pre svakog obroka.

Zeleni čaj je jedan od najefikasnijih sagorevača masti. Jedna šolja čaja može ubrzati metabolizam i do 12%.

Ukoliko niste ljubitelj čaja obradovaće vas činjenica da je i kafa korisna za ubrzavanje metabolizma. Kofein iz kafe je dobar stimulans centralnog nervnog sistem, a osim što pomaže u borbi protiv umora, pospanosti i glavobolje, dobar je za pokretanje organizma. Samo oprezno, velike količine kafe mogu dovesti do povišenog krvnog pritiska, anksioznosti i sl.

Jedite hranu bogatu vlaknima i proteinima

Hrana bogata vlaknima može da pomogne sagorevanju masti i do 30%. Preporučena dnevna doza je 25 grama. Proteini služe za održavanje mišićne mase i zbog toga su veoma korisni. Osim toga, istraživanja su pokazala da proteini veoma brzo sagorevaju. Trudite se da izbacite industrijsku hranu i što više u svoje obroke uvodite organsku hranu. Zagađujući pesticidi u industrijskoj hrani ometaju proces sagorevanja kalorija te na taj način duže ostaju u ćelijama i dovode do stvaranja masnih naslaga.

VIŠE  Nepravilna menstruacija: Što vaše tijelo pokušava da vam kaže?

Gvožđe i vitamin D za zdrave i jake mišiće

Gubitak gvožđa smanjuje energiju, a to, između ostalog, vodi usporavanju metabolizma. Da biste održali optimalan nivo gvožđa u organizmu jedite špinat, žitaljice i meso.

Vitamin D čuva mišićno tkivo i da biste ga nadomestili jedite što više tunjevine, lolosa, tofua, mlijeka, jaja i žitarica.

Mleko, jogurt, banane i začinjena hrana

Ova kombinacija zvuči nespojivo, ali pozdano se zna da svaka od ovih namirnica svojim hemijskim sastavom pomaže ubrzavanju metabolizma. Poznato je da je mleko veoma važna namirnica za zdrave kosti, ali isto tako ona može da smanji apsorpciju masti iz drugih namirnica.

Jogurt ima slično delovanje, a samo jedna šolja grčkog jogurta, osim što je odličan izvor kalcijuma sadrži dvostruko više proteina od običnog jogurta.

Iako mnogi smatraju da su banane strogo zabranjene ako ste na dijeti, jedna veća banana sadrži 500 mg kalijuma koji pozitivno utiče na razmenu tečnosti na ćelijskom nivou. A to znači i manje neželjenog sala.

Začinjena hrana sadrži elemente koji mogu da podstaknu ubrzavanje metabolizma. Ljuta paprika poboljšava varenje, cirkulaciju i podiže energiju, a sadrži i veoma važne vitamine C i A.

Vežbajte, plivajte, trčite

Ne postoji bolji način za sagorevanje kalorija od fizičke aktivnosti. Što se više krećete i sagorevanje masti biće brže i vidljivije. Osim što je važna pravilna ishrana, važno je aktivirati mišiće kako bi se smanjila telesna masa. Kažu da je za početak dovoljno i sat vremena umerenog treninga, da bi se tijelo naviklo i tražilo još napora.

SAVET: Redovan trening, kvalitetan san, regulacija unosa proteina i ugljenih hidrata te što više provedenog vemena na otvorenom sasvim sigurno dovešće da regulacije telesne težine, ali i pobošanju fizičkog i mentalnog zdravlja.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *