5 Saveta za bolje pripremljenu večeru

Pažljivo pripremite večeru, i da... pivo zaboravite

Pažljivo pripremite večeru, i da… pivo zaboravite

Sledite ove jednostavne savete za dobro zaokruženu večernju trpezu. Oni će pružiti vašoj porodici više energije, hranljivih namirnica i raznovrsnosti.

Nakon dugog dana, ispunjenog radom i igrom dolazi večera. Pitanje je uvek isto: Čime hranite svoju decu?

Mada i one imaju svoju ulogu, gotove supe nisu baš uvek najbolji izbor.

Sa ciljem stvaranja jednostavnih obroka koji će pomoći da vaša porodica bude bolje negovana, manje svadljiva a ipak energičnija ( jer neko mora da opere sudove ), evo pet oprobanih – i – efektnih saveta za kreiranje jednostavne i dobro osmišljene večernje trpeze.

1. Planirajte ostale namirnice oko proteina

Ako obroke isplanirate imajući na umu najprije proteine, tada je dodavanje priloga sa žitaricama, povrćem i masti vrlo lako. Proteini nam pomažu da ranije postignemo osećaj sitosti, što nas čini manje sklonim kasno – noćnim grickalicama i umanjuje želju za slatkišima. Jedna porcija proteina je prilično mala i može da sadrži nekoliko jaja, 150 grama piletine ili tunjevine. Jedna šolja sočivo pruža neverovatnih 18 grama proteina.

2. Boje

Teško je pogrešiti sa tanjirom prepunim zelene, narandžaste, crvene i žute. Šarena hrana obično znači raznovrsno voće i povrće. Čak i ako tek izvlačite ostatke, ishrana šarenim namirnicama doprinosi da svi članovi porodice dobiju manje porcije sa mnogo raznovrsnih namirnica, sa više nutritivne vrednosti u jednom obroku.

Voće i povrće takođe pružaju ugljene hidrate, koji su najvažniji izvor energije vaše telo. Osećate se umorno? Pokušajte da jedete više šarene hrane.

3. Povrće

Može potrajati dok se dogodi, ali naše čulo ukusa se stalno menja. Učestala izlaganja novim okusima će se isplatiti. Ja sam tek nedavno otkrila prokelj ( ili, kako ga u Hrvatskoj zovu, Kelj pupčar ). Ko je mogao znati da je tako ukusan kada se peče na maslinovom ulju, sa solju i biberom?

VIŠE  Kako da pobijedim lijenost?

Hraniti se sezonskim povrćem je odličan način da unesete raznovrsnosti u vašu ishranu, eksperimentišete sa novim ukusima i snabdejete svoj organizam sa mnogo vlakana, vitamina i minerala. Povrće, takođe, zasićuje, što će sprečiti da osetite glad kasno uveče, pozitivno utiče na imuni sistem ( za manje prehlade i gripa ove zime ) i obezbeđuje dugotrajnu energiju.

4. Integralne žitarice

Osnovno pravilo je:  klonite se „belih“ namirnica jer to su obično prerađene namirnice koje sadrže veoma malu hranljivu vrednost.

Integralne žitarice definišu se kao namirnice koje sadrže sve bitne delove i prirodno obezbeđuju hranljive materije celog zrna semena u njihovim originalnim proporcijama. Ako je  zrno obrađeno ( npr. , napuklo, mleveno, kuvano ) prehrambeni proizvod treba da obezbedi istu bogatu ravnotežu hranljivih materija koje se nalaze u originalnom zrnu semena.

Primeri integralnih namirnica uključuju parče integralnog pšeničnog hleba, ovs, supu od divljeg pirinča i ječma, salatu, kukuruzni hleb i braon pirinač.

5. Nešto slatko

Skoro svi posle večere vole pojesti nešto slatko. Voće se može ugraditi u obrok ili služiti kao desert sa šlagom. Kompot od jabuka, konzervirane breskve ili ananas su tako slatki plodovi da će i deci ova količina šećera biti sasvim dovoljna. Jedna šolja pudinga, 1 šolja voćnog jogurta ili 1 – 1 i 1/2 šolja sladoleda smatraju se dovoljnom dnevnom dozom slatkiša. Usput, ni slatkiši nisu zabranjeni, i svi će biti zadovoljni.

Pripremanje večere nije uvek jednostavno, ali je svakako korisno da vidite razliku u energiji i zdravlju koja će postati vidljiva kada dobro nahranite svoju porodicu.

Odlično urađeno! A sada ponovite.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *