5 Jednostavnih načina da zdravo smršavite

1. Napravite šoping listu i pridržavajte je se

Ako se budete pridržavali šoping liste, manja je verovatnoća da ćete kupovati impulsivno, i podlegati marketinškim trikovima, koji vas nagone da kupite i ono što vam je potrebno ali i ono što nije. Istraživanjima je potvrđeno da bez šoping liste postoje 60 – 80% veće šanse da ćete kupiti ono što vam nije potrebno, a samim tim i nezdrave namirnice, koje vam, osim trenutnog zadovoljstva, mogu doneti samo dodatne kilograme.

2. Pijte što više vode ( minimum 2 litre dnevno! )

Većina nas ne pije ni približno dovoljno vode koliko bi trebalo. Poznato je da voda potiče rad metabolizma i utažuje glad, smanjujući na taj način ono što se naziva nesvesno prejedanje. Znači, ako imate, recimo, 70 kg, trebali biste piti barem 2 litre vode dnevno. Ukoliko ste teži, trebali biste piti i više vode. Budite sigurni da će to dati efekta.

3. Ne gledajte TV više od 2 sata dnevno

Da. Potrudite se da ne gledate TV više od 2 sata dnevno. Televizijski programi su prepunjeni reklamama proizvoda iz prehrambene industrije koje aktiviraju stanice u mozgu koje izazivaju neodoljivu želju za hranom. Najbolje bi bilo da imate opciju da snimite samo dva sata programa koji vas interesuje, ali i da ubrzate pregled prilikom emitovanja ovih reklama.

VIŠE  Proteini – ključ zdravog mršavljenja?

4. U jela sa testeninom, dodajte mnogo povrća

U jela sa testeninom svakako dodajte mnogo povrća, a ako recept već zahteva određenu količinu povrća, vi je udvostručite! Ovo je dokazani način da brže postignete sitost prilikom jela. Neka od istraživanja pokazuju da su oni koji su primenjivali ovu metodu uspevali da smanje unos i do 150 kalorija po obroku.

5. Veličina jeste bitna

U poslednjih 20 godina veličina tanjira se povećala za otprilike 5 centimetara u prečniku! Psihološki učinak toga je da vam se svaka porcija čini malom. Sasvim je prirodno da ćete jedući iz manjih tanjira uneti manje kalorija, naročito ako ste od onih koji ostavljaju apsolutno čiste tanjire iza sebe!

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *