5 grešaka u kuvanju koje utiču na povećavanje težine

Nije tajna da je brza hrana prepuna skrivenih sastojaka i kalorija. Zato su domaća kuvana jela dobar izbor za svakoga ko pazi na svoju težinu. Osvajanje kuhinje je dobar prvi korak, ali ako niste jeli vani mjesecima a vaga se i dalje nije pomjerila, možda je vrijeme da obratite više pažnje na svoje navike u kuvanju. Ispod, možete pronaći nekoliko grešaka koje mogu negativno uticati na vaše planove za mršavljenje.

Korišćenje previše ulja

Da, maslinovo ulje je „dobra“ masnoća. Ali, jedna kašika maslinovog ulja sadrži 120 kalorija. To možda ne zvuči kao mnogo, ali ako ne obraćate pažnju, možda ćete tokom pripremanja jela iskoristiti trostruko veću količinu.

Ostati na jednoj kašici ulja može biti posebno teško sa povrćem, jer ono ima tendenciju da brzo apsorbuje ulje. Šta uraditi? Kuhajte na laganoj pari povrće koje pripremate ( ili proteine ) prije nego što ih stavite u ulje.

Procjena veličine obroka

Svi smo svjesni važnosti kontrole veličine porcija, ali na kraju dugog dana, vaganje svakog sastojka može izgledati prilično dosadno, i uzimati mnogo dragcjenog vremena. Umjesto toga, primjenjujemo „odokativnu metodu“ – što je praksa koja može da doda stotine skrivenih kalorija u inače zdrav obrok. Zašto da i dalje plaćate visoku cijenu zbog svoje vikend ljenosti, zašto ne odvojite vrijeme da naučite kako zaista zdravi obroci od žitarica, ribe i mesa izgledaju?

VIŠE  Proteini – ključ zdravog mršavljenja?

Biti rob recepta

Ako nemate poverenja u svoje kulinarske sposobnosti, tada vam je primamljivo da pratite recepte od A do Ž. Ali slijepim pridržavanjem spiska sastojaka, propuštate mogćnost da napravite zdrave izmjene u receptu. Na primjer, ako recept kaže da u jelo koje pripremate stavite jednu šolju pavlake, pokušajte zamijeniti polovinu sa polovinom šolje grčkog jogurta , ili čak i pasiranog avokada. Ova jednostavna zamijena smanjuje broj kalorija i masti, bez žrtvovanja ukusa jela.

Grickanje za vrijeme pripreme

Oduprijeti se potrebi da degustirate dok spremate hranu može da izgleda nemoguće, pogotovo kada ste gladni. I dok malo grickanja nikoga nije ubilo, šaka oraha ovde i kriška avokada zaista može biti previše. Da biste izbjegli upropaštavanje apetita ( i glavnog jela ) probajte žvakati žvakaću gumu ili pijuckajte čašu mineralne vode dok kuvate. Još uvijek ste gladni? Sada tek dolaze teškoće: za svaki zalogaj koji uzmete tokom pripreme jela, stavite malo manje glavnog jela na tanjir!

Čuvanje ostataka večere za kasnije

Zamislite ovo: večera je bila ukusna, zaista ste siti i zadovoljni. To jest, sve dok ne odete u kuhinju da perete sudove, a i ugledate lonac sa tjesteninom na šporetu. Preduhitrite potrebu za repetom, uklanjanjem ostataka hrane što je prije moguće  U ovom slučaju, važi ona stara izreka – daleko od očiju, daleko od srca .

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *