12 namirnica koje podižu razinu testosterona

Vjerovali ili ne, postoji dijetetski izbor koji možete napraviti a koji će vam pomoći da održavate normalnu razinu testosterona. Za momke, normalna razina testosterona utiče na povećavanje broja hranljivih materija, kao što su cink, vitamin D i proteini ( amino kiseline ) što smanjuje potrebu za dodacima ishrani i omogućava da budu superzvijezde i u teretani, ali i u spavaćoj sobi. I vi dame, također je potrebno da imate stabilan ( ali znatno manji ) nivo testosterona za dobro raspoloženje, zdrave mišiće i koštanu masu. Na održavanje normalnog nivoa testosterona utiče ovih 12 namirnica koje trebate uvrstiti u svoju svakodnevnu ishranu.

1 . Ostrige

Mit ili činjenica? Možda je prikladno da počnemo sa jednom namirnicom koja se tradicionalno smatra kao afrodizijak. Dok se o njihovim afrodizijačkim osobinama može raspravljati, ostrige su se pokazale korisnim za testosteron. Približno 100 gr ostriga sadrži skoro 500% preporučenu dnevnu količinu cinka koji je ključni element u proizvodnji testosterona. Ostrige sadrže D -Arginin kiselinu i N-metil- D-aspartat ne tako česte aminokiseline. Studije su pokazale da plodni muškarci imaju visoku koncentraciju D – Arginina. Dakle, ostrige utiču povoljno na nivo testosterona!

2. Maslinovo ulje

Naravno da je odlično za srce, ukusno i da je općeprihvaćena komponenta zdrave ishrane. Također je dokazano da redovno korištenje maslinovog ulja ima pozitivan utjecaj na nivo testosterona. Nedavna studija je utvrdila da su osobe koje su držale dijetu, a koje su svakodnevno koristile maslinovo ulje imale značajan porast nivoa testosterona.

3. Grah

Prepun proteina više od bilo koje druge biljne namirnice, grah također sadrži visok nivo cinka i gvožđa. Sve ove hranljive materije doprinose nivou testosterona. Grah također pozitivno utiče na opće zdravlje cijelog tijela što povećava efikasnost u proizvodnji testosterona.

4. Orašasto voće

Puni cinka, vitamina B i proteina, orašasto voće osigurava vitamine, minerale i esencijalne spojeve neophodne za stvaranje testosterona. Ovo se naročito odnosi na bademe, brazilski orah, indijski orah, orah, plod hikorije i kikiriki.

5. Bijeli luk

Ova biljka sadrži određene supstance koje neutraliziraju kortizol. Kortizol se često naziva i hormon stresa te promjene na razini kortizola mogu usporiti ili zaustaviti reproduktivnu funkciju. Beli luk, odnosno supstance sadržane u njemu, mogu smanjiti utjecaj kortizola, tako da tijelo može da nastavi proizvodnju testosterona .

VIŠE  Ove namirnice su odlično oružje u borbi protiv sezonskih alergija

6. Losos

Omega – 3 masne kiseline i proteini povoljno utiču nivo testosterona, ali losos nije iz tog razloga dospio na ovaj spisak! Losos ima najviši nivo vitamina D, viši nego bilo koja druga riba. I muški reproduktivni sistem zahtjeva vitamin D za zdravo i normalno funkcioniranje. Istraživači su primijetili značajan porast nivoa testosterona kod muškaraca koji su dopunjavali ishranu sa vitaminom D u odnosu na one koji to nisu. Pored proteina i neophodnih masnih kiselina, losos dokazano pozitivno utiče na nivo testosterona u ljudskom organizmu.

7. Povrće iz porodice krstašica

Ova grupa namirnica obuhvata karfiol, kupus, kelj pupčar, i brokula. Sve ove namirnice otkriveno je da sadrže indol – 3-karbinol. U studijama je primijećeno da ovaj spoj utječe na smanjenje nivoa estrogena kod muškaraca. To omogućava da proizvodnja testosterona efikasnije funkcionira.

8 . Crno grožđe

Ljuska crnog grožđa sadrži resveratol, koji je, dokazano, inhibitor aromataze. Aromataza je enzim koji pretvara testosteron i druge androgene u estrogen. Konzumiranje grožđa i ostalih izvora resveratola ( crno vino ) povećava nivo testosterona .

9 . Jaja

Žumance sadrži zdravi kolesterol koji je ključni element za testosteron. Nedavne studije su pokazale jaja ne predstavljaju prijetnju za zdravlje za što ih se smatralo toliko godina. Osim toga, jaja predstavljaju odličan izvor vitamina, minerala i proteina potrebnih za cjelokupno zdravlje i blagostanje ljudskog organizma.

10 . Sjemenke bundeve

Ono što čini ove sjemenke tako dobrim za prostatu čini ih i odličnom hranom za proizvodnju testosterona. Sadrže mnogo cinka, magnezija, i zdravih masti, što je sve neophodno da organizam proizvodi i održava normalan nivo testosterona .

11 . Govedina

Tanki odresci govedine predstavljaju odličan izvor proteina, masnih kiselina i cinka koji su neophodni za proizvodnju i održavanje razine testosterona.

12 . Smokve

Često se smatraju afrodizijakom, te ovu reputaciju i zaslužuju. Oni su odličan izvor mangana, gvožđa , magnezija, kalija i cinka, te minerala neophodnih za zdravlje kardiovaskularnog sistema, mišića, te proizvodnju testosterona. Također sadrže prirodni antioksidant i … odličnog su ukusa!

Znate za neku namirnicu koju sam izostavila? Ostavite je u komentaru ispod!

1 Comment

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *