11 prirodnih tretmana depresije

Čini se da je danas takva situacija da liječnici propisuju antidepresive svaki put čim pacijent počinje da plače. Ne želim da umanjim bol koji neko ko je depresivan može da doživi. Ali, suze su zdrave. Tugu nije uvijek potrebno liječiti. Važno je da zapamtite da su bol u mišićima i osjećaj ugode u mišićima, jedno te isto. Ako ne možete da osjetite jedno, nećete osjetiti ni drugo.

Da tako kažem, kliničko tretiranje depresije je bezvezarija, a ako ste neko ko pati od depresije, na vašoj sam strani. Ja ni na koji način ne namjeravam da vas savjetujem da bacite antidepresive ili da ignorirate savjete liječnika. Znam, antidepresivi mogu da budu spasonosni za određene ljude u određenim situacijama. Ali, osim ako niste skloni samoubojstvu ili u nekoj drugoj situaciji u kojoj su vam hitno neophodni ovi lijekovi, prije nego što se naviknete na antidepresive i njihove nuspojave, možda bi vrijedilo da  razmotrite neke prirodne tretmane koji vam mogu pomoći da popravite svoje raspoloženje i počnete se izvlačiti iz depresije.

Kako prirodno liječiti depresiju?

 1. Razmislite o tome zašto se osjećate depresivno. Ponekad je depresija simptom nekih promjena u vašem životu, a ne biokemijske neuravnoteženosti. Da li vaš posao zahtjeva da prodajete svoj integritet svakog dana? Da li ste u stanju da priznate sebi da je potrebno da okončate vaš brak? Da li se osjećate duhovno prazni ili seksualno uznemireni? Da li patite od kreativnih blokova? Da li vas tijelo vam izdaje? Da li ste pred financijskom propašću? Budite iskreni prema sebi i razmislite o tome što možda ne štima u vašem životu, i potrudite se da uđete u koren razloga zašto se osjećate depresivno.
 2. Pomjerite se. Vježba oslobađa endorfin, koji djeluju kao prirodni antidepresiv.
 3. Nikada ne preskočite obrok. Imati stabilan nivo šećera u krvi stabilan smanjuje promjene raspoloženja.
 4. Jedite hranu koja povećava nivo serotonina. Mnogi antidepresivi djeluju tako da inhibiraju ponovno preuzimanje serotonina od strane u mozgu, čime se povećava nivo serotonina. Ali, nivo serotonina možete povećati jedući hranu koja prirodno poboljšava nivo serotonina.

Namirnice koje povećavaju serotonin su:

 • Hrana bogata omega – 3 masnim kiselinama ( kao što su divlji losos, sardine, haringe, skuša i sardele, koji su čak i bogatiji omega – 3 masnim kiselinama u odnosu na druge ribe )
 • Zdrave masti kao što je kokosovo ulje
 • Hrana bogata proteinima, naročito proteinima sa visokim triptofanima, npr. puretina
 1. Izbjegavajte kofein, jer smanjuje nivo serotonina. Ako vam je potrebna energija, dopunite ishranu  sa L-tirozinom (500 – 1000 mg ).
 2. Izložite se suncu , što može da poveća raspoloženje i povećava nivo vitamina D u krvi.
 3. Pokušajte sa dodacima ishrani koje stimuliraju raspoloženje: ( NAPOMENA: Iako možete da dobijete ove dodatke bez recepta , uvijek je preporučeno da to radite pod nadzorom liječnika, jer dodaci mogu imati neželjene efekte te predstavljati rizike u kombinaciji sa drugim lijekovima. )
 4. Meditirajte. Utjecaj meditacije na raspoloženje je veoma dobro dokumentiran. Opuštanje uma meditacijom može da podigne raspoloženje, uz čitav niz drugih zdravstvenih pogodnosti.
 5. Izbalansirajte hormone. Ako su vaši hormoni poludjeli, i raspoloženje vam može varirati. Uradite testove štitne žlijezde, nadbubrežne žlijezde, testove hormona, možda ćete otkriti uzrok svog raspoloženja.
 6. Učinite napore da popravite svoje mentalno zdravlje tako što ćete biti više autentični u svim aspektima vašeg života. Suviše često, prinuđeni smo da sakrivamo prave sebe pod maskama , pretvarajući se da smo nešto što nismo. Glumimo u školskom dvorištu, u sali za sastanke, u spavaćoj sobi, u crkvi – i onda se pitamo zašto smo završili sa depresijom.
 7. Razgovarajte sa nekim o tome. Posjetite terapeuta, psihijatra, i izrazite što osjećate. Ponekad će vam  samo pronalaženje nekoga kome vjerujete biti dovoljno.
VIŠE  Šest mitova o hrani

Ako sve druge metode ne uspiju, i vi i dalje budete trebali antidepresive, ne sekirajte se. Ponekad možete da uradite sve što treba, ali ako je vaša neravnoteža biokemijska, možda će vam ipak biti potrebni lijekovi. Ali, ne zaboravite da posvetite pažnju i ostalim dijelovima sebe. Depresija, kao i većina fizičkih i mentalnih bolesti, je multifaktorijalna i zahtjeva cjelokupno zdravlje – nije samo u pitanju vaš um i tijelo, nego i vaše veze, posao, financijska slika, kako se kreativno izražavate, da li ste seksualno zadovoljni, kakvo je vaše okruženje , i da li zaista, svakodnevno, živite svoj život onako kako želite.

1 Comment

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *