10 Načina da se rešite migrene bez uzimanja tableta

Migrena se veoma često opisuje kao jedan od najčešćih i najneugodnijih bolova. Uslovljena je zajedničkim delovanjem genetskih i vanjskih (uslovljenih) faktora. Karakterišu je napadi glavoblje, umereno jakog i jakog intenziteta, mučnina, povraćanje, preosetljivost na zvukove i svetlost. Povećava rizik od moždanog udara, bolesti srca i depresije.
Ljudi koji pate od migrene često uzimaju jake analgetike ne bi li ublažili bol, što često može da izazove veće komplikacije – imunost na lek ili oštećenje želudca.
Kao i za sve, rešenje za ublažavanje simptoma migrene može da se nađe u okruženju. Izbegavanjem određenih namirnica, a veća upotreba nekih drugih, te prilagođavanje dnevnih aktivnosti može da smanji bol.

1. Sok od grožđa

Istraživanja su pokazala da grožđe može da ublaži bol, ali umesto da sok od grožđa koji sadrži mnogo konzervansa i šećera kupite u prodavnici, napravite ga sami. Izmiksajte zrele bobice grožđa sa malo vode i popijte zdrav prirodni sok koji će smanjiti mučninu i intenzitet boli.

2. Orašasti plodovi

Da li ste znali da mnogi orašasti plodovi sadrže solicin – element koji se koristi u farmaceutskoj industriji kao sastojak mnogih lekova za bol. Zato, ako vam je migrena postala svakodnevnica pokušajte da je ublažite orasima ili lešnjacima. Oni mogu da spriječe glavobolju i ublaže bol. Osim toga, pojedina istraživanja pokazala su da upravo orašasti plodovi produžuju život. Razlog više da ih više uvrstite u ishranu.

3. Koren đumbira

Đumbir je poznat kao zdrava namirnica koju bi trebalo češće koristiti prilikom pripreme jela. Ipak, da biste smanjili bol uzrokovan migrenom đumbir jedite u njegovom prirodnom obliku – bez termičke obrade. Postoje istraživanja koja su pokazala da koren đumbira pospešuje proizvodnju lipida u ćelijama – jedinjenja koja učestvuju u izgradnji ćelijskih membrana, u stvaranju veza između ćelija, u prenosu nervnih impulsa, u formiranju rezervi energije i zaštiti organizma od mehaničkih povreda. Osim toga, koren đumbira ublažuje mučninu.

4. Ćuretina

Ćuretina sadrži triptofan – esencijalnu aminokiselinu koja izgrađuje proteine, te stimuliše proizvodnju dopamina u mozgu. Dopamin je supstanca koja šalje signale zadovoljstva i uzbuđenja mozgu. Triptofan, samim tim pomaže i proizvodnji sarotonina, hormona ključnog za opuštanje tela, ublažavanje anksioznosti, brige i nervoze.

VIŠE  Beli luk i med

5. Prirodni miks

Đumbir, menta i ljuta paprika mogu pomoći da se ublaži glavobolja. Smesa ova tri sastojka natopljena u toploj vodi 15-ak minuta daće prirodni biljni čaj protiv bolova. Ako niste ljubitelj čaja analgetike možete zameniti sokom od limuna i lavande. Ovakva limunada će vas umiriti i smanjiti intenzitet boli.

6. Male doze kofeina

Iako veća doza kofeina može izazvati glavobolje, manje količine kafe ili soka koji u sebi sadrži kofein ublažavaju bol. Popijte kafu čim osjetite prve simptome migrene, ali nemojte preterivati, jer bi više kofeina moglo da pogorša bol.

7. Masirajte vrat i glavu

Lagana masaža vrata i glave stimulisaće protok krvi u mozak, što pomaže opuštanju i smanjenju boli. Iako kozmetički saloni nude ovakve vrste masaže, možete je uraditi i sami kod kuće.

8. Stimulacija tačaka na telu

Danas se mnogi stručnjaci bave ovom tematikom. Smatra se da svaka tačka na telu igra određenu ulogu u regulaciji bilo kojeg zdravstvenog problema. Za početak, posjetite specijalistu, a posle ćete i sami sebi moći da pomognete, jer vi svoje telo poznajete najbolje.

9. Terapija toplo – hladno

Zagrevanje ili hlađenje bolnog mjesta može pomoći da se ublaži tegoba. Da biste otkrili da li vam za vrijeme trajanja migrene više odgovara topla ili hladna obloga isprobajte obe opcije. Ako bolno područje zagrejavate mišići će se opustiti i bol će se smanjiti. S druge strane, ledene obloge mogu umrtviti delove tijela koji vas najviše bole, što je, naravno, privremeno rešenje.

10. Zamračen prostor

Migrenu pojačavaju čulni nadražaji, a svetlo je jedan od najnepoželjnijih. Da biste olakšali bol, zamračite prostoriju što je više moguće. Ako morate da se krećete vani nosite naočare za sunce bez obzira na godišnje ili doba dana. Sočiva takođe mogu da zaštite oči od svetlosti, ali ne svaka, zato je najbolje posavetovati se sa stručnjakom.

1 Comment

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *