10 dijetalnih pogrešaka koje sprečavaju žene da izgube težinu

Ne pravite dijetalne greške!

Da li se osećate kao da ste u beskrajnoj borbi da povećate veličinu haljine koju nosite ili da se uvučete u tu seksi haljinu kao što ste nameravali? Da li ste zbunjeni time što vaša uporna kombinacija dijete i vežbanja daje manje od optimalnih rezultata? Možda mislite da činite sve što biste trebali, ali isto tako je moguće da vas upravo raspored ishrane i fitnesa koji sledite sprečava dostignete težinu i telo kakvo želite. Pročitajte 10 najčešćih dijetalnih grešaka koje sprečavaju žene da izgube težinu.

1. Dijeta bez treninga otpora

Koji je najčešći način na koji žene prilaze mršavljenju? Brze dijete. Da brze dijete zaista deluju, sve žene bi bile zdrave i fit.

Advertisement

Postoje dva velika problema sa ovim dijetama. Jedan, mnogo izgubljene težine je mišićno tkivo. To znači da čak i ako ste manje teški i uklapate se u manje veličine odeće i dalje niste zategnuti.

Drugi problem je još gori. Ove dijete usporavaju metabolizam. Što duže ste na dijeti i manje jedete, vaš metabolizam biva sporiji. Mišići su metabolizam vašeg tela – kada ih izgubite, smanjuje se kapacitet metabolizma.

Kada konačno prestanete sa dijetom – svu težinu dobićete nazad u obliku masti. Još gore, verovatno ćete dobiti više kilograma nego što ste izgubili.

2. Fokusiranost na vagu

Šta vidite u ogledalu i kako vas drugi vide, recimo, na plaži? Da li drugi ljudi vide kako vaše telo izgleda ili broj koji se pojavljuje na vagi? Većina žena se fokusira na broj na vagi, iako to nije uvek pravi pokazatelj toga kako one zaista izgledaju.Bathroom ScalePhoto by -Paul H-

Ako pravilno vežbate, izgradićete mišiće i izgubiti masti u isto vreme. Ako izgubite pet kilograma masti i izgradite pet kilograma mišića, vaga to neće registrovati, ali ćete izgledati mnogo bolje u ogledalu  i odeća će vam mnogo bolje stajati, jer mišić je gušći i zauzima manje prostora nego masti. Istina je sledeća – kako izgledate i kako se osećate ima veoma malo veze sa time koliko ste zapravo teški.

3. Fokusiranost na kardio vežbe

Kada se odlučite da vežbate, to je uvek neki oblik kardio vežbi? Pogodite šta? Kardio je najmanje važan oblik vežbanja za postizanje seksi lepo oblikovane figure.

Ključ za postizanje i zadržavanje sjajne figure je ubrzavaje metabolizma. Drugim rečima, potrebno je da se fokusirate na aktivnosti kojima ne samo da sagorevate kalorije za vreme vežbanja, nego i da postignete sagorevanje kalorija satima i danima posle vežbanja. Metabolički trening otpora i intervalni trening efikasniji su od kardio – vežbi samo zato što ubrzavaju metabolizam.

4. Preskakanje doručka

To ste već morali čuti. Doručak je najvažniji obrok u danu. Ali, da li vam je iko ikada rekao zašto?

Kada se probudite ujutru, bili ste bez hrane osam ili više časova. Vaše telo vapi za hranljivim materijama. Kada mu ih ne date, ono počinje da razbija mišiće zbog energije. To je loše, jer vaši mišići su vaš metabolizam. Dakle, vi doslovno uništavate sposobnost tela da sagoreva kalorije.

Advertisement

Studije su takođe pokazale da ako jedete uravnotežen i zdrav doručak, mnogo manje je verovatno da ćete se prejesti kasnije u toku dana. A kada počnete dan sa zdravim obrokom, imate veće šanse da kasnije u toku dana napravite bolji izbor ishrane.

5. Oslanjanje na pilule

Dijetalne pilule su još jedan čest pristup koji žene imaju u nameri da izgube težinu. Postoji mnogo različitih kategorija dijetalnih pilula, ali malo je tih koje zaista deluju. Jedini put kada možete videti žene koje su stekle odličnu figuru zahvaljujući dijetalnim pilulama je u reklamama za iste. Prirodni, zdravorazumski pristup je najefikasnija, najsigurnija, najdugotrajnija strategija za gubljenje težine.

VIŠE  6 zdravih načina da se prestanete prejedati

6. Jedete premalo

Tri obroka dnevno je minimum za zdravo i fit telo. Zapravo, treba da se jede tri obroka i najmanje dve zdrave užine dnevno.

Većina žena jedu premalo. Preskaču doručak, ili pojedu nešto zaista malo, a onda često urade isto to i sa ručkom. Ovo vas ostavlja da radite na paru ceo dan. U vreme večere bićete proždrljivi i verovatno ćete se prejesti.

Na kraju, imaćete svoj najobilniji obrok na kraju dana, kada ima malo prilika da sagorite kalorije koje ste uneli. Ovo je savršen recept za taloženje suvišnih masti.

7. Prejedanje

Ako vas raspored obaveza ili želja da budete praktični tera da većina vaših obroka bude brza hrana, imate malo ili nimalo kontrole nad hranom koju jedete. I jednostavno rečeno, takođe imate malo ili nimalo kontrole nad tim kako izgledate i kako se osećate.

Ako želite da izgledate i da se osećate najbolje što možete, morate da počnete da kuvate. To ne znači da provodite sate pripremajući gurmanske obroke – to znači prepoznavanje ukusnih namirnica koje brzo možete pripremiti.

8. Emocionalno jedenje

Hrana može izazvati i dobre i loše emocije a može biti i put kojim će žene poći kada se  osećaju uznemireno, depresivno, ljuto, tužno, ili čak ushićeno. Žene doživljavaju različite psihološke vezanosti sa različitim namirnicama.

Slatkiši su često u ovoj kategoriji. Ako ste kao i većina žena, slatkiši vam pomažu da se osećate bolje. Ako se okrećete hrani kada ste pod stresom, vi zapravo puštate da vam emocije kontrolišu šta i koliko jedete.

Ako zaista želite da dobijete telo kakvo zaslužujete, morate da pronađete način da prekinete ovu emotivnu vezanost za hranu.

9. Nedostatak doslednosti

Da li se sećate šta se desilo prošlog januara? Je li ovo bila godina u kojoj ste hteli da izgubite težinu i konačno dobijete to seksi telo?

Po svoj prilici, kratko vreme ste bili na dobrom putu. Ali onda ste počeli preskakati treninge ili doručke, a do februara, vaše novogodišnje rezolucije su bile samo lepa uspomena. Možda ćete ove godine pokušati ponovo, ali sve su prilike da će se opet dogoditi isto.

Do sada, morali ste naučiti da bez doslednosti neće biti rezultata. To znači kad donosite odluke, morate ih se i pridržavati.

10. Nedovoljno sna

Nedostatak sna je često faktor koji se previđa. Ako radite sve kako treba, ali još uvek ne uspevate da izgubite suvišne masti, obratite pažnju na vaš obrazac spavanja.

Imate li sna u razumnim količinama? Da li spavate najmanje osam sati u toku noći? Stres sam po sebi pridružen sa premalo sna povećava nivo hormona stresa kortizola. Hronično visok nivo kortizola može dovesti do toga da višak masnoće možete vrlo teško izgubiti, pa i gore – može vam se dogoditi da se količina suvišnih masnoća u vašem organizmu nagomilava.

Ako ste na dijeti i vežbate, a još uvek ne vidite telo kakvo želite, proverite da li ne činite jednu ili više od ovih 10 čestih dijetalnih pogrešaka. Potrudite se da ispravljate jednu nedeljno i veoma brzo ćete postići taj seksi izgled koji zaslužujete.

Advertisement

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *