Nepravilna menstruacija: Šta vaše telo pokušava da vam kaže?

Šta je s mojom menstruacijom

Svaka žena – u nekom trenutku svog života – imaće trenutke kada će se zapitati o neuobičajenim pojavama vezanim za menstruaciju. Zašto tako jako curim? Zašto mi kasni menstruacija? Zašto dobijam menstruaciju dva puta u mesec dana? Iako neredovne menstruacije nisu retkost za mnoge žene, važno je razumeti njihove razloge kao i šta vam telo pokušava da kaže .

Normalna menstruacija

Žena će, u proseku, dobiti menstruaciju od tri do sedam dana, jednom mesečno (svakih 30 dana ili tako nešto ). Pošto je prvi put dobiju, i nakon nekoliko godina, menstrualni ciklus se ustabili, pa neke žene mogu predvideti čak i  sat kada će dobiti menstruaciju.

Advertisement

Količina krvi tokom menstruacije varira od žene do žene. Neke žene imaju uobičajeno teže menstruacije ( gube i do 12 kašičica krvi svakog meseca ), dok je kod drugih menstruacija izrazito laka ( gubitak od samo četiri kašičice

Šta su sve uzroci nepravilne menstruacije?

Šta su sve uzroci nepravilne menstruacije?

krvi ).

Nepravilna menstruacija

Ako već neko vreme živite s menstruacijom, menstrualni ciklus dobija svoju rutinu, zbog čega se nepravilna menstruacija obično definiše kao bilo koja vrsta krvarenja koja je nenormalna u odnosu na poslednjih nekoliko menstrualnih ciklusa. To može da uključuje sve, od početka do kraja perioda krvarenja, smanjeno, kao i povećano krvarenje. Ako niste skloni zdravstvenim nedaćama tokom PMS – a, nepravilna menstruacija može značiti i jaku glavobolju, ili druge bolove.

Uzroci nepravilne menstruacije

Svaka žena će doživeti nepravilnu menstruaciju s vremena na vreme, te, u većini slučajeva, ona nije opasna, važno je da se shvati šta je uzrok nepravilnosti. Evo nekoliko uobičajenih razloga nepravilne menstruacije.

Trudnoća

Kada je u drugom stanju, žensko telo proizvodi različite nivoe hormona koji izazivaju izostanak menstruacije. U nekim slučajevima, međutim, žene će iskusiti lakši oblik menstruacije pre nego što menstruacija potpuno prestane . Ako postoji šansa da ste možda trudni, razgovarajte sa svojim lekarom.

Advertisement

Stres

Stres je najčešći uzrok nepravilne menstruacije. Kortizol, hormon stresa, ima direktan uticaj na to koliko estrogena i progesterona, se proizvede u telu. Ako imate previše kortizola u krvotoku, vreme i protok ciklusa može se promeniti .

VIŠE  Heljda: sve što za početak trebate znati

 

Ishrana

Drugi razlog za kraj ili izostanak menstruacije je hrana koju unosite, te, konkretnije, vaša težina. Ako jedete nezdravu hranu te onu koja je bogata ugljenim hidratima i ako ste dobili na težini, vaše telo će proizvoditi različite nivoe određenih hormona, što se očituje kada ovulirate. Isto važi i za žene koje izgube težinu .

Vežba

Naša telu je potrebna energija za menstruaciju. Ako ste potrošili previše energije u teretani, vaše telo neće imati šta da koristi za taj period u mesecu.

Kontraceptivne pilule

Može da potraje i do nekoliko meseci dok se vaše telo navikne na dozu hormona koju kontraceptivne pilule pružaju.

Pijenje previše alkohola

Jetra pomaže u regulaciji menstrualnog ciklusa žene u metabolizmu estrogena i progesterona. Prekomerno konzumiranje alkohola može da izazove oštećenja jetre i da ometa dobro funkcionisanje oba ova hormona važna za normalnu menstruaciju.

Policistični  jajnici

Kao prilično česta komplikacija, ovo stanje izaziva formiranje cista na jajnicima te ometa redovne ovulacije. Ostali simptomi ovok stanja uključuju rast kose, povećanje težine, perut i neplodnost. Komplikacije uključuju endometriozu jajnika, rak i bolesti srca.

Menopauza

Kao i kod trudnoće, u ovom periodu života, nivo hormona u ženskom telu se menja. Nepravilne menstruacije mogu da počnu i do 10 godina pre menopauze u setovima ( obično kada je žena u kasnim 40 – tim i ranim 50-im ).

Uzimanje lekova

Ako ste nedavno bili bolesni i uzimali lekove , menstruacija vam može kasniti dan – dva. To je uglavnom zato što većina lekova ometa način na koji vaše telo proizvodi estrogen i progesteron.

Lečenje nepravilnih menstruacija

U zavisnosti od uzroka nepravilnosti menstruacije zavisi šta možete uraditi po tom pitanju. Razgovarajte sa svojim lekarom o simptomima koje imate i kako je vaša poslednja menstruacija izgledala. Lekar vam može propisati plan lečenja koji uključuje hormonske kontraceptive ili dodatke (oba pomažu regulisanju menstrualnog ciklusa te balansiranju nivoa hormona ). Takođe probajte smanjiti stres, više vežbajte i menjajte navike u ishrani.

Advertisement

5 Comments

 1. bahra nikolic

  dec 24, 2014 at 8:34 pm

  Poštovani imam 37 god,do sad su mi menstruacije bile tu i tamo redovne,ili su kasnile dan dva ili prije dan dva sam dobijala e sad prvi put mi se evo desilo da sam menstruaciju imala prije 15 dana i danas sam na toalet papiru primijetila krv,dali je zabrinjavajuce? Imam 6 porodjaja,od šest porodjaja jedan blizanacki,dakle sedmoro djece.Prvo sam rodila sa 18 god, zadnji porodjaj sam imala pre godinu i 4 mjeseca.Počela sam piti čaj za mršavljenje koji sadrži 40 % sebe u sastojku. Dali može taj čaj biti uzrok krvarenju ,nije krvarenje jako,tek onoliko jedva malo primjetno. Hvala ?

  • Kristian

   nov 3, 2017 at 8:34 pm

   Postovana, ja sam Dr. Snajder. Prvo se manite tih cajeva i normalizijte ishranu. Najbolje po svojoj krvnoj grupi. Drugo, vezbajte jer to je hrana duha i tela, laka i redovna vezba. I veoma vazno, posetite vaseg lekara i uradite osnovne analize krvi i jajnika. Sa postovanjem
   Dr. Snajder

 2. anja

  feb 7, 2016 at 10:06 pm

  Postovani imam 24 godine, pre gosunu dana sam popila pilulu za dan posle , imam redovne menstruacije , dobijam na28-30 dana , a danas sam primetila krv na papiru i bolele su me grudi proteklih par daan, a pre 15tak dana me je prosla menstruacija?Sta bi moglo da bude u pitanju

 3. Josipa

  jun 5, 2017 at 8:59 pm

  Postovanje, imam 23 godine i ovo je prvi put da sam ovakvo nesto imala. U roku mjesec dana imala sam 4 puta menstruaciju znaci prodje 3 dana sve normala i opet dobijem. Molim za neki koristan savjet, sta da radim? Hvala
  Lp

 4. Gaga

  sep 17, 2018 at 3:25 am

  Postovanje.imam jako ozbiljno pitanje molim vas Za odgovor akoje ikako moguce.prva moja menustracija bilaje u 12 ipo god.i tako uvjek redovna.udala sam se u 21 god.starosti rodila 3 djece Bogu fala za 4 god.i posle trece trudnoce uzelasam zastitu paragrad-iud.tosam imala 10 god.sve normalno sa menustracijom uvijek jedino prvih 5-6 mjeseci imala sam svaki dan ko pomalo krvi.nakon 10 god.islasam da zamjenim iud.prilikom vadzenja iud jedna rucica je pukla I ostala prema jajniku desnom unutra pasumi radili aperaciju.i nakon mjesec ponovo postavili novi iud.nakon 8 mjeseci imalasam problem sa zeludacom.islasam na pregled doktor mije saopstio dasam 11 sedmica trudnoce.ok tak bilasam ok stabi desilose.nakon poroda 6 s dmica uradilisumi pregled sve ok trazilasam opet iud.tako dasimi opet uradili imalasam menustraciju 20.augusta proslome 27.augusta islasam 9.9 na kontrolu reklisumi iud.morase zamjenut jer se ovaj izvukao.tosu uradili postavili drugi iud.doslasam kuci nakon 3 dana dobila sam menustraciju prvo pomalo braon pa crveno.sad mnogo vec 3 dana ali crveno je a ko mnogo vodenasto i mnogo ide.sad me brine zasto tako brzo I zasto to toliko mnogo I dalije potrebno ic doktoru.molim vas dami odgovorite.starosti sam 37 god.sad me to muci a imam ne velike bolove u glavi I nogama.unapred hvala.pozzz

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *