Mislite da je teško promeniti se? Sve je u vašoj glavi!

Pretpostavljam da mogu da kažem da skoro svi ljudi koji se odluče da potraže terapeuta čine to zato što su nezadovoljni svojim životom, ili nekim njegovim delom. Pre dvadeset godina, kada bi se osoba odupirala tome da promeni nešto sa čime on ili ona nije zadovoljna, napravili bismo pretpostavku da osoba nije zaista predana želji za promenom, ili da izražava određeni „otpor“. U proteklih pet godina, međutim, u nauci je došlo do određenih pomaka u saznanju kako mozak komunicira sa umom i telom, te u nauci postoji više razumevanja za to koliko teška promena mora biti za mnoge ljude. Neki od ovih problema izgleda da se odnose na temperament pojedinca ili životna iskustva koja su imali, te kako su ih tumačili i reagovali na njih, ali mnogo toga se bazira na ljudskom mozgu, svojstvenom čoveku kao vrsti.

Došlo se do zaključka da je promena tako teška zbog neverovatne sposobnosti mozga da stvora navike. Tokom vremena, mi sve više funkcionišemo na „autopilotu“, formiramo navike razmišljanja i osećanja, koje se „zacementiraju“ u našem mozgu u obliku nervnih puteva. Ljudski mozak je stručnjak za efikasnost, koji stvarajući puteve neurona koji u suštini obezbeđuju da ćemo nastaviti da mislimo, osećamo, i pritom radimo iste stvari iznova i iznova. Do 90 % našeg svakodnevnog života se sastoji od naših navika. Ako ovo izgleda malo verovatno, isprobajte ovaj mali eksperiment : Vodite evidenciju o svim stvarima koje mislite u toku dana. Vodite evidenciju nekoliko dana. Onda se vratite i pročitajte ono što ste zabeležili. Uočavate li kako malo novog materijala proizilazi iz dana u dan? Čini se kao da su naši mozgovi računari koji koriste jednostavan program iz dana u dan, sa istim mislima, emocijama i ponašanjem koji se ponavljaju beskrajno, sa vrlo malo različitosti.

Advertisement

Ako nam se čini tako teško promeniti se, to je zato što je to zaista teško – iz neurobiološke perspektive. U suštini, radi se o tome da moramo da idemo protiv osnovnog funkcionisanja našeg mozga, da promenimo svoje navike

VIŠE  Crveno meso: Važna namirnica ili izvor bolesti?

Advertisement

Kako se promeniti? Stvarajte nove navike!

Kako se promeniti? Stvarajte nove navike!

kako bi promenili svoje živote. Dobra vest je da to možemo ako smo odlučni i spremni da odvojimo malo vremena da formiramo novu naviku.

Recimo da niste zadovoljni vašim telom i želite da u vašu svakodnevicu unesete fizičke aktivnosti. Mogli biste da pripremite svoju odeću i obuću za teretanu odmah pored budilnika ili mobilnog telefona, navijete budilnik u odgovarajuće vreme, probudite se i vežbate. Mogli biste da kažete svojoj porodici i prijateljima da pokušavate da kreirate novu naviku vežbanja i da želite njihovu podršku i ohrabrenje. Možda ćete pitati partnera, kolegu, ili komšiju da ide sa vama u teretanu, ako vas druženje motiviše da činite nešto čak i kada vam se to ne radi. Svaka od ovih promena u vašim dnevnim navikama verovatno će vam se isplatiti. Samo izaberite jednu i držite je se.

Počnite sa jednom navikom i jačajte je iz dana u dan. Za ovaj poduhvat, stvaranja nove navike, trebaće vam negde između 28 i 40 dana. Ići će vam mnogo bolje ako počnete sa malim promenama i idete prema većim. Budite strpljivi i saosećajni prema sebi, i nagraditi sebe zato što se upuštate u nešto što vam predstavlja izazov. Ne kritikujte se ili osuđujte ako ne dostignete svoj cilj svakog dana. Shvatite da menjate život, menjajući mozak, a sve to menjajući jednu po jednu naviku. Promena je teška, ali u roku od samo mesec dana, izgradićete novu nervnu putanju u mozgu koja će predstavljati osnovu za vašu novu naviku. Mnogo je lakše raditi sa ljudskom prirodom kada shvatimo kako mozak funkcioniše da bi osigurao da stvari budu kakve jesu, i kada shvatimo šta je potrebno da uradimo da stvorimo zdravu i pozitivnu promenu .

Advertisement

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *