Koliko jaja mogu trajati?

Važno je da znate kako da zaštitite sebe i svoju porodicu od bolesti. Ponekad je lako utvrditi kada je hrana u frižideru pokvarena, ali ponekad i nije. Sve što obično treba da uradite je da proverite izgled namirnice, ili njen miris.

Koliko dugo jaja mogu stajati u frižideru?

Kada je u pitanju svežina jaja, trebali biste obratiti pažnju na datumu na etiketi kutije sa jajima. Standardi vezani za upotrebljivost namirnica kažu da datum ne bi trebao biti duži od 30 dana od datuma pakovanja.

Advertisement

Ako ne pronađete datum na kutiji, ili ste ih kupuli na komad, smatra se da jaja zadržavaju optimlan kvalitet i do tri sedmice. Pod „optimalnim kvalitetom“ misli se na sledeća svojstva jajeta:  bogato i čvrsto žumance, bogat i čvrst belanjak. Kako se jaje oslobađa ljuske, belanjak se širi, tako da sveža jaja želite da koristite za kolače i druge recepte gde je oblik važan, a starija jaja sačuvati za kajganu i druge jednostavne recepte s jajima.

VIŠE  Mediteranska dijeta : Maslinovo ulje, povrće i vino za zdrav i dug život

Advertisement

Kako znati da su jaja pokvarena?

Jaja su jedna od retkih životinjskih namirnica koje možete da držite u frižideru a da i dalje zadrže optimalan kvalitet. Jaja se verovatno neće pokvariti u frižideru, ali mogu da se isuše tokom vremena. Ona se ne kvare automatski po isteku određenog datuma.

Ako jaja već nemaju salmonelu, ona se neće ni razviti u jajima u vašem frižideru. Ako jaja sadrže salmonelu, broj bakterija će biti veoma mali, jer ova bakterija ne raste u hladnim uslovima, kao što je frižider, a uz pravilno rukovanje, kuvanje, i druge mere bezbednosti hrane, bakterija će biti ubijena.

Koliko dugo jaja mogu stajati u frižideru da se ne pokvare?

Koliko dugo jaja mogu stajati u frižideru da se ne pokvare?

Advertisement

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *