Kako sniziti krvni pritisak?

Jedna od sedam odraslih osoba ima problema sa visokim krvnim pritiskom. Na duge staze, visok krvni pritisak ( „hipertenzija“ ) je vezan za srčani udar, otkazivanje srca, bubrega i moždanog udara, tako da je veoma bitno da se visok krvni pritisak drži pod kontrolom.

Pa ko ga dobija ?

Advertisement

Visok krvni pritisak može da utiče na ljude svih uzrasta i često se naziva „tihi ubica“, jer nema očiglednih simptoma. Ne bih da vas plašim ali to znači da  srčani napad može da bude vaš prvi znak.

Top faktori rizika su :

 • pijenje dnevno više od jednog alkoholnog pića ( za žene ), odnosno dva za muškarce
 • dijabetes
 • visok nivo holesterola
 • gojaznost
 • visok unos soli i / ili masti
 • nedovoljne fizičke aktivnosti
 • neki lekovi
 • porodična istorija srčanih bolesti

Stariji od 35 godina – i svih uzrasta koji imaju navedene faktore rizika – treba da provere krvni pritisak bar svakih jednu do dve godine.

Dobra vest je da, pored rešavanja faktora rizika, postoji preventiva koju možete da uradite i na svoju ruku, to jest, bez lekarskog nadzora.

Pet načina da snizite krvni pritisak

1.Glasno se smejte

Istraživanja pokazuju da je glasan smeh dobar za srce. U jednoj američkoj studiji, istraživači su pažljivo pratili grupu odraslih dok su gledali komediju 30 minuta. Nakon toga, ispitanici su pokazali znake smanjenog krvnog pritiska i smanjenjog adrenalina i kortizola (hormon stresa) u toku sledeća 24 sata. Šta je na drugoj strani? Odbacite depresivne filmove. Japanski istraživači su otkrili da mogu suziti krvne sudove za 18 odsto, što doprinosi visokom krvnom pritisku.

2.Radite jogu

Istraživanja pokazuju da joga stimuliše alfa moždane talase što snižava krvni pritisak. Jedan pozicija naročito, Jana sirsasana ( „glava na koljenima – poza“ ) deluje trenutno i ima dugoročni efekat ako se radi redovno.

Joga za snižavanje krvnog pritiska ( hipertenzije )

Joga za snižavanje krvnog pritiska ( hipertenzije )

Povijanje napred ima umirujuće dejstvo na simpatički nervni sistem, što dovodi do mirnijeg stanja uma i pada krvnog pritiska.

VIŠE  Kako preopterećenost utiče na vaše zdravlje

Advertisement

Dakle, kako se to radi?

 • Sedite uspravno na pod sa ispruženim nogama.
 • Savijte desno koleno pa tako da vaše stopalo desne noge dodiruje vašu levu nogu.
 • Podignite ruku dok udišete, izdahnite i nagnite se napred.
 • Podignite grudi, i uhvatite prste na nogama ( savijte levo koleno ako je potrebno ).
 • Zatvorite oči i udahnite duboko 10-30 udisaja.
 • Na kraju , podignite ruke i vratite se u sedeći položaj.

3.Uživajte u čokoladi za kuhanje

U studiji koja je provedena 2010. u Švedskoj, istraživači su dali učesnicima 75 grama nezaslađene čokolade sa 72 odsto kakao sadržaja. Otkriveno je da čokolada inhibira enzim u telu subjekata za koji je utvrđeno da podiže krvni pritisak. Ovaj uticaj čokolade na ovaj enzim je u liniji sa mnogim lekovima za krvni pritisak. Istraživači pripisuju ove efekte flavanoidu prisutnom u kakaou. Dokazano je da zeleni čaj ima sličan efekat.

4. Grlite svog partnera

Istraživači sa Univerziteta u Severnoj Karolini proučavali su efekte grljenja na primerku od 38 parova. Svakom učesniku je proveren krvni pritisak, nivo kortizola i oksitocin  tokom istraživanja. Rezultati? Muškarci i žene su imali viši nivo okitokina ( hormona ljubavi ) posle grljenja. Žene su, takođe, imale niži nivo kortizola i niži krvni pritisak. Pre nego što počnete da nudite „besplatne zagrljaje“ trebate znati i ovo: preferirajte kvalitet u odnosu na kvantitet , jer su zaljubljeni parovi, istinskim zagrljajima dosegli najviši nivo okitokina.

5. Jedite lubenicu

Istraživači koji su na Florida Stejt Univerzitetu dali dobrovoljcima amino kiselinu iz ekstrakta lubenice i otkrio da spušta krvni pritisak kada su u pitanju svi učesnici.

Lubenica je najbogatiji prirodni izvor jestivog L-citrulina, koji je tesno povezan sa L-argininom – amino kiselinom potrebnom za formiranje azot-oksida od suštinskog značaja za regulisanje vaskularnog tonusa i zdravog krvnog pritiska.

Ali, razmislite,  moraćete da jedete oko 1,5 lubenicu na dan da bi se postigao isti efekat kao i kod ekstrakta korištenog u istraživanju.

Advertisement

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *