Dukan dijeta

Dukan Dijeta : Šta je to?

„Dukan dijeta“ je bestseler u Francuskoj već godinama, ali u posljednje je vrijeme je priličan hit i preko bare. Dakle, zahvatila je čitav svijet, pa i Balkan. Nije ni čudo: u knjizi se tvrdi da je Dukan dijeta pomogla 5 miliona Francuza da izgube težinu. I pevačica Dženifer Lopez i model Žizela Bundšen tvrde da su izgubile kilograme posle trudnoće uz pomoć Dukan dijete.

Dukan dijetu je, kao tretman za gojazne ljude, kreirao francuski lekar Pjer Dukan pre više od 10 godina.

Advertisement

U suštini, to je četverofazna, visoko proteinska, niskokalorična dijeta. Nema vaganja hrane ili brojanja kalorija. Možete jesti koliko god želite, u bilo koje doba dana – sve dok su to što jedete proteini, bar u početku .

U stvari, proteini su centralni element u sve četiri faze, zajedno sa ovsenim mekinjama, dosta vode, i 20 minuta svakodnevne šetnje. Povrće je dozvoljeno u drugoj fazi, uz male količine voća i žitarica.

Zvuči vam poznato? Da, sliči Atkinsovoj dijeti. Korisnici dijete gube težinu brzo – tvrdi se čak i do 0,5 kg dnevno tokom prve faze – što, tvrdi Dukan, pomaže da izgradite trajnu motivaciju. On obećava da će glad nestati posle trećeg dana dijete.

Međutim, knjiga upozorava da korisnici dijete mogu patiti od lošeg daha, zatvora, suvih usta, i umora – što su sve posledice niskog unosa ugljenih hidrata, odnosno visoko proteinske ishrane.

Dukan Dijeta : Šta možete jesti?

  1. Faza, faza „napada“, je veoma jednostavna: jedite sve što želite ali od čistih proteina, zajedno sa 1,5 supenom kašikom ovsenih mekinja i 1,5 litru vode dnevno. To je to. Korisnici dijete mogu da biraju od 72 vrste
    Dukan dijeta

    Dukan dijeta – dijeta zasnovana na proteinima

    nemasnog mesa ( sve osim svinjetine i jagnjetine ), ribe, živine, jaja , soje i nemasnog mleka.

  2. Ovo je praćeno drugom fazom, fazom „krstarenja“, u kojoj se može unositi neograničene količine od 28 vrsta ne – zrnastog  povrća svaki drugi dan uz osnovnu  ishranu zasnovanom na neograničenoj količini proteina sa niskim sadržajem masti i 2 kašike ovsenih mekinja. Šargarepa, grašak, kukuruz i krompir nisu na ovoj listi povrća, ali se pojavljuju u sledećoj fazi.
  3. Treća faza,  faza „konsolidacije“, omogućava neograničen unos proteina ( uključujući svinjsko i jagnjeće meso ) i povrće svaki dan, zajedno sa jednim komadom voća koje nije previše slatko, 2 kriške hleba od integralnog brašna, i 1 porcijom tvrdog sira. U toku ove faze dijete, možete imati 1-2 obroka skrobaste hrane i 1 – 2 obroka nedeljno u kojima možete da jedete šta god želite. U ovoj fazi, trebate se obavezati da ćete cijelog života, barem jedan dan u sedmici, i po mogućnosti isti dan, jesti samo čisto proteinsku ishranu.
  4. Faza 4 , faza „stabilizacije“, je faza održavanja postignutih rezultata. Autor obećava da možete da jedete šta god želite, a da, pri tom, nećete povratiti izgubljene kilograme, ako sledite ova  pravila – jedan dan u nedelji, hranite se samo proteinima, kao u fazi 1, 3 kašike ovsenih mekinja dnevno, i hodajte 20 minuta dnevno i nikada ne koristite liftove ili pokretne stepenice.

Žvakaće gume, veštački zaslađivači, sirće i začini su dozvoljeni. Takođe podstiču se korisnici da unose multivitaminske minerale.

Advertisement

Kako funkcioniše Dukan dijeta?

U teoriji, evo kako plan funkcioniše: prva faza promoviše brz gubitak težine zasnovan na ishrani samo proteinima. Zadržite se na ovoj fazi od 1 – 10 dana, i očekujte da izgubite otprilike 7 kilograma za 5 dana.

Tokom drugefaze, koja može da traje mesecima, zavisno od toga koliko težine morate da izgubite, vaše telo oživljava i prilagođava se gubitku težine. Dukan preporučuje da se zadržite u ovoj fazi dok ne dostignete svoju željenu težinu, uz očekivanje da ćete gubiti 2 kilograma nedeljno.

Treća faza je veoma važan period između gubljenja telesne težine i održavanje postignutih rezultata, ali se, tokom ove faze, ne očekuje gubitak težine. Ovo je period kada je vaše telo podložno ponovnom gomilanju kilograma. Ali, ako ostanete u ovoj fazi 5 dana za svaki kilogram koji ste izgubili, onemogućićete povratak izgubljenih kilograma.

Faza četiri trebala bi biti doživotna. Postignutu kilažu ćete zadržati doživotno ako pratite upute – jedan isključivo proteinski dan nedeljno, plus ovsene mekinje i vežba.

Dukan Dijeta : Šta kažu stručnjaci?

Dukan dijetom ćete sigurno istopiti višak kilograma, jer je njom predviđeno drastično smanjenje unosa kalorija. Nedostatak ugljenih hidrata takođe pomaže da vas poštedi od gladi. Ali, suština, kažu stručnjaci, jeste da ovaj plan ishrane ne sadrži sve hranljive materije koje su vam potrebne za dobro zdravlje organizma.

Multivitamini jednom dnevno neće nadoknaditi sve hranljive materije koje ćete dobiti iz voća, žitarica i zdravih masti.

Takođe, smatra se da gubitak više od 1-2 kilograma nedeljno može da izazove probleme sa žuči i gubitak mišićne mase.

Neki smatraju da zatvor, zadah, suva usta i umor treba da budu upozorenje da se ne radi o zdravoj ishrani.

Dukan Dijeta : Zaključak…

Nema sumnje će ova veoma restriktivna dijeta dovesti do mršavljenja, ako zaista možete da pratite sve upute. Ali isključivanje zdrave grupe namirnica iz ishrane, te imajući u vidu neprijatne nuspojave, čini Dukan dijetu lošim izborom na duži vremenski period.

Proteini su važan deo zdrave ishrane, ali ne može se ishrana zasnivati samo na proteinima. Zaista zdrava ishrana uključuje sve grupe namirnica – povrće, voće, integralne žitarice, i nisko – masne mlečne proizvode te zdrave masti zajedno sa čistim proteinima. Vaše telo treba hranljive sastojke koje ove namirnice pružaju .

Advertisement

VIŠE  Proteini – ključ zdravog mršavljenja?

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *