Devet koraka da pripremite savršenu šoljicu čaja

Verovatno mislite da znate kako da pripremite šolju čaja – stavite filter vrećicu u šoljicu čaja ili u lončić i prelijete ključalom vodom.

Pogrešno!

Advertisement

Priprema čaja nije brza akcija na zadnjem sedištu vašeg auta. To je kafa. Čaj je sporo, smisleno zavođenje.

Vrsni poznavaoci čajeva kažu da je velika greška ne poznavati da postoje tri odvojene komponente savršene šoljice čaja: boja, telo ( takođe poznat i kao „osećaj u ustima“ ) i ukus.

Većina ljudi se vara kada misli da kada postizanje prave boje rešava celu stvar.

Protresanje filter vrećice ili okretanje čajnika dok se ne postigne ona duboka, spaljena karamel boja je apsolutno u redu. Ali samo zato što ste dobili pravu boju čaja, ne znači da ste postigli i pravi ukus ili telo.

Devet koraka da pripremite savršenu šoljicu čaja

Devet koraka da pripremite savršenu šoljicu čaja

Suština je da postoji samo jedan način da se pripremi savršena šolja čaja, a to je polako i strpljivo. Zavodljivo. A sve to počinje stavljanjem vode u  čajnik.

Advertisement

  • Prvi korak: Uvek koristite svežu vodu sa česme. Kiseonika u vodi je veoma važan u pripremi dobrog čaja, jer oslobađa ukus.
  • Drugi korak: Stavite vodu da ključa i ne udaljavajte se od čajnika. Želite da sipate vodu onog trenutka kada provre. Ako odete, zaboravićete na čaj i i onda ćete morati sipati hladnu vodu. A to nije kul.
  • Treći korak: Ako se voda ohladi ipak je verovatno da bolje koristiti nju ( osim ako ste bili odsutni satima onda je potrebno da stavite svežu vodu da ključa ) nego nego da ovu ponovo zagrijavate. Ili je barem to manje od dva zla. Ako je ponovo stavite da kuva toliko da provri izgubićete učinak kiseonika ( vidi pod jedan ).
  • Četvrti korak: Ako koristite čajnik, sipajte malo tople vode koja je na pola puta kroz provri i to tako da se čuje zvižduk a ne da je hladna kada se sipa u čaj. Ispraznite vodu u potpunosti nakon zagrevanja tako da se vaš čaj ne „udavi“ u toj mlakoj vodi .
  • Peti korak: Stavite čaj unutra. Neka bude dobrog kvaliteta. Život je suviše kratak za otužan, loš čaj. Zato koristite najbolje što si možete priuštiti. Ako čaj pripremate u lončiću, stavite jednu kašičicu za svakog čoveka i jednu za lonac.
  • Šesti korak: Uvek držite čaj u nekoj hermetičnoj posudi. Keramičke posude će poslužiti svrsi. Tako će čaj zadržati gustinu. Ako držite čaj u šolji spremite je u kuhinjski ormarić, jer svetlost može da utiče na svežinu.
  • Sedmi korak: Ukoliko pijete crni čaj prelijte ga ključalom vodom i kuvajte 2,5 do tri minuta. Važno je da mu daju vremena da se vari koliko je potrebno da se pravilno razvija ukus. Ovo je deo gde treba da budete strpljivi. Ne udaljavajte se. Sačekajte . Zeleni čaj ne treba kuvati duže od dva minuta, jer postaje gorak. I „glomazan“.
  • Osmi korak: Ako koristite lončić promešajte čaj kašikom par puta ili okrenite lončić nekoliko puta da bi dobili dublji ukus.
  • Deveti korak: Sipajte mleko, ako želite, budući da je ova praksa retka na našim prostorima. Istorijski gledano, ispravno je sipati mleko na početku, ali je prihvatljivo, te se ispostavlja i bolji metod, sipati ga na kraju, tako da možete količinu da prilagodite svom ukusu. Šećer i med se ne bi trebali sipati, barem tako kažu stručnjaci. Ali, na kraju je, ako je čaj zavođenje, učinite to na način koji vam se sviđa, bez obzira na to šta kažu stručnjaci.
VIŠE  Uzimate Ibuprofen? Evo zašto ne biste trebali

Izvor: http://www.cajevi.org/

Advertisement

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *