7 prirodnih lijekova za smanjenje holesterola

Holesterol je prirodni nusprodukt jetre i neophodna komponenta dobrog zdravlja. Normalno, holesterol je neophodan za oporavak i razvoj ćelija u organizmu. On igra ključnu ulogu u poboljšanju sposobnosti pamćenja i učenja, neophodan je za proizvodnju vitamina D, a sintetiše polne hormone i prirodne steroide – koji kontrolišu nivo šećera u krvi, bilans tečnosti i krvni pritisak. Pomaže da se prerade masti u jetri, te je antioksidans i djeluje tako da veže slobodne radikale i smanjuje metabolički sindrom.

American  Heart  Association napominje da se holesterol ne rastvara u krvi i mora da se transportuje kroz tijelo lipoproteinima. Istraživanja pokazuju da HDL, „dobri“ holesterol visoke gustine, čuva kardiovaskularni sistem. LDL, ili „loši“ holesterol niske gustine, može izgraditi masne naslage na arterijama. Problemi se javljaju kada se smanjuje nivo HDL – a, stvarajući upale u kardiovaskularnom sistemu. Premalo HDL holesterola spriječava proizvodnju kontrolora bola –  steroidnih hormona, ograničava sposobnost tijela da pravilno svari hranu, te oštećuje sposobnost tijela da stvori rezerve energije. Premalo HDL holesterola dovodi do bola i upale, što je, prema najnovijim studijama, pravi uzrok bolesti srca.

Advertisement

Prirodni lijekovi za normalizaciju nivoa holesterola

Prirodni lijekovi pomažu održavanju normalnog nivoa holesterola, bez potrebe da uzimate farmaceutske lijekove koji mogu imati opasne nuspojave.

Crveni pirinač ( Crvena riža )

Kineski crveni pirinač pomaže održavanju normalnog nivoa holesterola. Crveni pirinač sadrži supstance monakolina, koji se prirodno hemijski stvaraju u tijelu te  inhibiraju proizvodnju holesterola. Jedan monakolin posebno,

Jedite orahe i bademe!

Jedite orahe i bademe!

lovastatin, koji se izdvaja i koristi u proizvodnji popularnih statina. Konzumiranje umjerene količine prirodnog crvenog pirinča u okviru ishrane pomaže u održavanju normalnog nivoa holesterola. Izdvajanje aktivnog sastojka iz pirinča i njegovo korišćenje u proizvodnji lijekova pojačava njegovo dejstvo, a može dovesti i do povrede mišića i bubrega.

VIŠE  Kako da pobijedim lijenost?

Advertisement

Zeleni čaj

Zeleni čaj sadrži različite sastojke koji smanjuju nivo „lošeg“ holesterola. Studija izvedena u Brazilu, gdje su ljudi konzumirali ekstrakt zelenog čaja u kapsulama rezultirao je sa 4,5 odsto snižavanja LDL holesterola.

Orašasti plodovi

Korištenje orašastih plodova u ishrani na redovnoj bazi, naročito oraha i badema, može pomoći da se smanji nivo LDL holesterola.

Niacin

Niacin, ili vitamin B-3 pomaže snižavanju nivoa LDL holesterola i do 10%, a povećanje HDL holesterola za 15% do 30%. Zbog njegovih brojnih neželjenih efekata, nijacin treba koristiti samo pod nadzorom ljekara.

Ekstrakt lista artičoke

Ekstrakt lista artičoke može pomoći snižavanju nivoa holesterola tako što ograničava njegovu sintezu u našem tijelu. Pored toga, može da se poveća protok izlučivanja holesterola iz jetre.

Rastvorljiva vlakna

Usporavaju apsorpciju holesterola u crijevima konzumiranjem hrane, kao što su zob, mahunarke, šljive, jabuke, šargarepa, brokoli i jam, sve bogate visoko rastvorljivim vlaknima. Pet do 10 grama dnevno može da proizvede 5 odsto smanjenja LDL holesterola.

Policosanol

Policonsanol je dodatak ishrani napravljen od voska kubanske šećerne trske. Kod nas nije lako dostupan međutim, dostupni su proizvodi izrađeni od pčelinjeg voska ili pšeničnih klica. Koristi se održavanje normalnog nivoa ukupnog holesterola u krvi a tvrdi se da je efikasan u istoj mjeri kao statin i crveni pirinač. Može da proizvede blage neželjene efekte kao što su problemi s varenjem, glavobolje i nesanicu, a da bi se vidjeli rezultati može da potraje dva ili više mjeseci upotrebe.

Advertisement

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *