11 prirodnih tretmana depresije

Čini se da je danas takva situacija da lekari propisuju antidepresive svaki put čim pacijent počinje da plače. Ne želim da umanjim bol koji neko ko je depresivan može da doživi. Ali, suze su zdrave. Tugu nije uvek potrebno lečiti. Važno je da zapamtite da su bol u mišićima i osjećaj ugode u mišićima, jedno te isto. Ako ne možete da osetite jedno, nećete osetiti ni drugo.

Da tako kažem, kliničko tretiranje depresije je bezvezarija, a ako ste neko ko pati od depresije, na vašoj sam strani. Ja ni na koji način ne nameravam da vas savetujem da bacite antidepresive ili da ignorišete savete lekara. Znam, antidepresivi mogu da budu spasonosni za određene ljude u određenim situacijama. Ali, osim ako niste skloni samoubistvu ili u nekoj drugoj situaciji u kojoj su vam hitno neophodni ovi lekovi, pre nego što se naviknete na antidepresive i njihove nuspojave, možda bi vredilo da  razmatrite neke prirodne tretmane koji vam mogu pomoći da popravite svoje raspoloženje i počnete se izvlačiti iz depresije.

Advertisement

Kako prirodno lečiti depresiju?

 1. Razmislite o tome zašto se osećate depresivno. Ponekad je depresija simptom nekih promena u vašem životu, a ne biohemijske neuravnoteženosti. Da li vaš posao zahteva da prodajete svoj integritet svakog dana? Da li
  Prirodno lečenje depresije

  Prirodno lečenje depresije

  ste u stanju da priznate sebi da je potrebno da okončate vaš brak? Da li se osećate duhovno prazni ili seksualno uznemireni? Da li patite od kreativnih blokova? Da li vas telo vam izdaje? Da li ste pred finansijskom propašću? Budite iskreni prema sebi i razmislite o tome šta možda ne štima u vašem životu, i potrudite se da uđete u koren razloga zašto se osećate depresivno.

 2. Pomjerite se. Vežba oslobađa endorfin, koji deluju kao prirodni antidepresiv.
 3. Nikada ne preskočate obrok. Imati stabilan nivo šećera u krvi stabilan smanjuje promene raspoloženja.
 4. Jedite hranu koja povećava nivo serotonina. Mnogi antidepresivi deluju tako da inhibiraju ponovno preuzimanje serotonina od strane u mozgu, čime se povećava nivo serotonina. Ali, nivo serotonina možete povećati jedući hranu koja prirodno poboljšava nivo serotonina.

Namirnice koje povećavaju serotonin su:

Advertisement

 • Hrana bogata omega – 3 masnim kiselinama ( kao što su divlji losos, sardine, haringe, skuša i sardele, koji su čak i bogatiji omega – 3 masnim kiselinama u odnosu na druge ribe )
 • Zdrave masti kao što je kokosovo ulje
 • Hrana bogata proteinima, naročito proteinima sa visokim triptofanima, npr. ćuretina
 1. Izbegavajte kofein, jer smanjuje nivo serotonina. Ako vam je potrebna enegija, dopunite ishranu  sa L-tirozinom (500 – 1000 mg ).
 2. Izložite se suncu , što može da poveća raspoloženje i povećava nivo vitamina D u krvi.
 3. Pokušajte sa dodacima ishrani koje stimulišu raspoloženje: ( NAPOMENA: Iako možete da dobijete ove dodatke bez recepta , uvek je preporučeno da to radite pod nadzorom lekara, jer dodaci mogu imati neželjene efekte te predstavljati rizike u kombinaciji sa drugim lekovima. )
 4. Meditirajte. Uticaj meditacije na raspoloženje je veoma dobro dokumentovan. Opuštanje uma meditacijom može da podigne raspoloženje, uz čitav niz drugih zdravstvenih pogodnosti.
 5. Izbalansirajte hormone. Ako su vaši hormoni poludeli, i raspoloženje vam može varirati. Uradite testove štitne žlezde, nadbubrežne žlezde, testove hormona, možda ćete otkriti uzrok svog raspoloženja.
 6. Učinite napore da popravite svoje mentalno zdravlje tako što ćete biti autentičniji u svim aspektima vašeg života. Suviše često, prinuđeni smo da sakrivamo prave sebe pod maskama , pretvarajući se da smo nešto što nismo. Glumimo u školskom dvorištu, u sali za sastanke, u spavaćoj sobi, u crkvi – i onda se pitamo zašto smo završili sa depresijom.
 7. Razgovarajte sa nekim o tome. Posetite terapeuta, psihijatra, i izrazite šta osećate. Ponekad će vam  samo pronalaženje nekoga kome verujete biti dovoljno.

Ako sve druge metode ne uspeju, i vi i dalje budete trebali antidepresive, ne sekirajte se. Ponekad možete da uradite sve što treba, ali ako je vaša neravnoteža biohemijska, možda će vam ipak biti potrebni lekovi. Ali, ne zaboravite da posvetite pažnju i ostalim delovima sebe. Depresija, kao i većina fizičkih i mentalnih bolesti, je multifaktorijalna i zahteva celokupno zdravlje – nije samo u pitanju vaš um i telo, nego i vaše veze, posao, finansijska slika, kako se kreativno izražavate, da li ste seksualno zadovoljni, kakvo je vaše okruženje , i da li zaista, svakodnevno, živite svoj život onako kako želite.

Advertisement

VIŠE  6 najboljih načina da ubrzate svoj metabolizam

1 Comment

 1. aranka

  apr 7, 2015 at 4:23 pm

  volim citati o zdravlju da naucim zdravo ziveti

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *